»To je velik in dobrodošel trenutek v razvoju NLB in slovenskega bančnega sektorja,« je novico pospremila Lucyna Stanczak-Wuczynska, direktorica EBRD, pristojna za finančne institucije in banke v EU. Korak, ki ga je z uspešno izvedbo IPO naredila banka k zasebnemu lastništvu, kaže na njeno uspešno prestrukturiranje in okrevanje. To bo krepilo njeno poslovanje in rast, kar bo prineslo koristi njenim strankam, je dodala.

Kot so orisali v EBRD, je NLB največja slovenska banka, ki v Sloveniji pokriva približno 23 odstotkov bančnih sredstev. NLB ponuja univerzalne bančne storitve in je prek svojih podružnic navzoča v petih državah jugovzhodne Evrope. Skupina NLB ima 349 podružnic, približno 6000 zaposlenih in 1,8 milijona komitentov.

EBRD je svoj prvi projekt v Sloveniji podpisala leta 1991 in je do sedaj v 82 projektov v Sloveniji vložila skoraj eno milijardo evrov, so spomnili. Dejavnosti banke pokrivajo vsa področja gospodarstva, poudarek je na infrastrukturi, podjetjih, finančnih institucijah in energetskem sektorju.