V starosti 90 let je umrl v nedeljo v bolnišnici blizu Toronta, poroča francoska tiskovna agencija AFP na podlagi sporočila ekipe Stratford Festivala, katerega ustanovni član je bil Rain. »Kanadsko gledališče je izgubilo enega svojih največjih talentov in usmerjajočo luč v svojem razvoju,« je zapisal umetniški direktor omenjenega gledališkega festivala Antoni Cimolino.

Rain je bil rojen v Winnipegu, svojo kariero pa je začel že v otroških letih na radiu, nato pa prestopil v svet gledališča in filma. V obdobju med letoma 1955 in 1995 je nanizal več kot 40 igralskih vlog. Najbolj pa se je v svetovno popularno kulturo zapisal s tem, ko je posodil glas zlobnemu super računalniku, imenovanemu Hal 9000, v Kubrickovem filmu 2001: Odiseja v vesolju. Rain je po navedbah Cimolina globoko spoštoval Kubricka in v tej luči poskušal kasneje zaščititi glas pred zlorabo tudi tako, da je zavračal ponudbe za uporabo njegovega glasu v komercialne namene.

Hal je umetna inteligenca v omenjenem filmu iz leta 1968, ki upravlja vesoljsko ladjo in je v interakciji s posadko ladje. Vendar pa se nato začne maščevati astronavtom, ki ga želijo zaradi okvare izključiti. Prav Hal naj bi bil navdih za današnje virtualne digitalne asistente, ki jih v svoje storitve danes vgrajujejo tehnološki velikani, kot so Apple, Amazon in Google.