Prireditelja - Tehnološki park Ljubljana in podjetje Data, ki ju finančno podpirajo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Evropski sklad za regionalni razvoj ter javna agencija Spirit Slovenija, bosta udeležencem predstavila vsebine, ki jim bodo prišle prav v poslovnem življenju.

Zakoni in davčne obveznosti

Prvi dan bodo udeležence popeljali v svet zakonov, pravilnikov in evidenc, ki je za podjetnike pogosto zastrašujoč. Drugo področje, kjer pogosto naletijo na težave, so davčne obveznosti. Seznanili se bodo z možnostmi na tem področju in nekaj praktičnimi primeri poslovanja samostojnih podjetnikov, ki ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih stroškov in dejanskih stroškov. Predstavniki ministrstev za zunanje zadeve ter gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovenske izvozne banke bodo udeležencem predstavili, kje najti podporo, ko se odločijo, da bodo svoje poslovanje razširili v tujino. Aktualna tema je tudi obdavčitev kriptovalut - poslovanje z njimi z računovodskega vidika še ni zadovoljivo urejeno.

Padci in neuspehi

Tudi neuspehi so sestavni del podjetniške zgodbe o uspehu, o čemer se bodo udeleženci poučili v pogovoru s podjetniki, ki so na svoji poslovni poti že »padli,« nato pa uspeli. Uspeh v poslovnem svetu pomeni predvsem dobiček. V Sloveniji je po letih gospodarske krize zavel optimističen duh in številna podjetja se sprašujejo, kam vložiti dobiček. To še posebno skrbi podjetniške družine, ki imajo v podjetju v povprečju 75 odstotkov svojega premoženja. Udeležence bodo opozorili na najpogostejše – lahko tudi usodne napake – in z njimi delil nekaj naložbenih nasvetov. Prvi dan bodo zaključili z izzivom, s katerim se danes srečuje skoraj vsak slovenski delodajalec: kako pritegniti in predvsem kako zadržati dober kader.

Gradnja blagovne znamke

Drugi dan bodo najprej govorili o gradnji blagovne znamke. Sledilo bo predavanje o prodaji - kako vzpostaviti ustrezno prodajno ekipo ter kako pridobiti in obdržati stranke. Predstavili se bodo najperspektivnejši udeleženci programa Mladi podjetniki 2017-2019. O zmagovalcu bodo odločali strokovna komisija in udeleženci z glasovanjem v živo. Nato pripravljajo kratek pregled pravil, kako ob vstopu v svet podjetništva pravilno uporabljati družabna omrežja. V zaključku pa bodo pogledali še v prihodnost - Blockchain niso samo kriptovalute, ampak gre za tehnologijo, ki bo vplivala na javni in zasebni sektor, udeleženci pa se bodo seznanili še s tokenizirano ekonomijo, pametnimi pogodbami, pametnimi gospodarskimi družbami in državnimi kriptovalutami.

Vsa predavanja bodo potekali v Tehnološkem parku Ljubljana (Tehnološki park 19 - Stavba B), prijave pa sprejemajo tukaj.