Zdi se ji ironično, kot piše francoska tiskovna agencija AFP, da se je akademiji pridružila - nasledila je preminulega pisatelja Torgnyja Lindgrena - ravno ob izbruhu škandala, v središču katerega se je znašel francoski fotograf Jean-Claude Arnault, soprog zdaj že nekdanje članice akademije, pisateljice Katarine Frostenson.

Do izbruha škandala je Švedska akademija štela 18 članov, zaradi prepirov, kako ravnati ob obtožbah spolnega nadlegovanja in domnevnih kršitvah pravil o navzkrižju interesov, pa se jih je več umaknilo.

V odstopni izjavi je Jayne Svenungsson dejala, da je v akademiji vztrajala toliko časa, da so lahko izglasovali nove člane. V oktobru so nato izvolili tri.

Člani akademije so bili doslej tradicionalno imenovani dosmrtno ter status ohranili tudi, če v njej niso več delovali aktivno. Da bi akademija lahko nadaljevala svoje delo in si pridobila izgubljeno zaupanje, je švedski kralj spremenil statut akademije, ki zdaj omogoča, da člani lahko odstopijo in da jih nekdo zamenja.

Švedska akademija se je zaradi škandala odločila, da letos ne bo podelila Nobelove nagrade za književnost. Kot protest odločitvi je nastala Nova akademija, ki je svojo nagrado podelila pisateljici z otoka Guadeloupe Maryse Conde. Nagrada je vredna 100.000 evrov.

V začetku oktobra je bil vplivni član član stockholmske kulturne scene Arnault zaradi posilstva obsojen na dve leti zapora.