Sodišče v Stockholmu je Arnaulta spoznalo za krivega v eni od dveh točk obtožnice, ki ga je bremenila posilstva. Pri obeh kaznivih dejanjih, ki sta se zgodili konec leta 2011, je bila žrtev ista ženska.

Tožilstvo mu je očitalo, da je oktobra 2011 žensko prisilil v oralni spolni odnos, decembra istega leta pa da jo je še posilil med spanjem.

72-letni Arnault, ki je poročen z zdaj že nekdanjo članico Švedske akademije Katarino Frostenson, je zanikal obtožbe. Sojenje, ki se je začelo 19. septembra, je potekalo za zaprtimi vrati.

Švedski časnik Dagens Nyheter je novembra lani objavil izpovedi 18 žensk, ki so Arnaulta obtožile posilstva, spolnega napada ali nadlegovanja. Francoz je v preteklosti vodil prireditveni prostor, ki ga je sofinancirala Švedska akademija. Po razkritju je financiranje prekinila in najela odvetniško pisarno, ki naj bi preiskala škandal.

Preiskavo je nato uvedlo tudi tožilstvo, a je v več primerih zaradi nezadostnih dokazov ali zastaranja opustilo pregon.

Švedska akademija je maja sporočila, da letos ne bo podelila Nobelove nagrade za književnost, kot so navedli, zaradi zmanjšanja zaupanja javnosti v ustanovo.

Vplivni član član stockholmske kulturne scene je bil obsojen tik pred razglasitvijo prve letošnje Nobelove nagrade.