Vasilij Valenčič: Črne oljke so gumijaste, rjave so grenke, zelene pa blagega okusa
Bliža se konec sezone obiranja oljk, ki se jih v Sloveniji večinoma še vedno uporablja za pridobivanje olja. Slovenska proizvodnja vloženih ali namiznih oljk je na ravni butične proizvodnje, večina vloženih je iz uvoza. Vasilij Valenčič z izolskega Inštituta za oljkarstvo je namestnik vodje panela za senzorično ocenjevanje oljčnega olja in vodja panela za senzorično ocenjevanje namiznih oljk, svojo doktorsko disertacijo pa je posvetil prav razgrenjevanju oljk.
Vasilij Valenčič je svojo doktorsko disertacijo posvetil razgrenjevanju oljk. Tega, da bi namizne oljke iz slovenske Istre prišle tudi na police trgovin po Sloveniji, pa, kot pravi, za zdaj ni pričakovati. (Foto: Bojan Velikonja)
Pravzaprav so prav namizne oljke krive, da se je v Sloveniji udomačil izraz oliva, ki se v zgodovini za plod oljke na območju Slovenije ni nikdar uporabljal.<...