Ni še prepozno, da po spletu naročite vrtnarska darila. Saj ne da jih ne bi bilo nekaj na voljo tudi v naših trgovinah, toda vrtnarske knjige in kolekcije domačih semen so res že tako obrabljena ideja, da si ljubiteljski vrtnarji zaslužijo kaj drugega. Kaj drugačnega, nekaj, česar pri nas še ni. Tudi vrtnarji imajo namreč radi novosti.

Ni večjega mednarodnega vrtnega modnega hita, kot so metuljski bazenčki. Potem ko smo vse vrtove in balkone olepšali z lično izdelanimi hoteli za žuželke in so vse rastline na gredah medonosne, je treba poskrbeti še za luksuz metuljev. Ta se malce razlikuje od kopalnice za ptice. Predvsem mora biti raven vode nižja in mora imeti več pristajalnih površin, ki jih, če ga delamo sami, uredimo tako, da v posodico naložimo kamenje. Seveda pa lahko za vrt kupite tudi umetniško oblikovan bazen za metulje, ki ga na Amazonu dobite po ceni od 25 do 40 evrov, odvisno od velikosti in kreativnosti umetnika. Res pa je, da kljub temu ne zagotovijo, da bodo spomladi metulji res prišli v napajalnik.

Ker so vrtnarji pozimi malce nesrečni, saj se ne morejo potikati po vrtu, je zelo priljubljeno darilo tudi mini zen vrt, ki ga lahko urejajo kar na jedilni mizi. Vsebuje pesek, kamenje, mini grablje, skratka vse, kar potrebuje zen vrtnar, da uskladi energijo vrta s svojo energijo in ustvari popolno celoto. Na Amazonu – pa tudi na katerih drugih darilnih spletnih portalih – so mini zen vrtički na voljo od deset evrov dalje, spet odvisno od velikosti.

Miniaturna oljka in multiorodje

Lahko pa vrtnarju podarite nekaj, kar ga bo spodbudilo, da bo še bolj neučakano čakal pomlad. Oljko v loncu. Sicer jo v tem letnem času težko kupite v celinski Sloveniji, a ob obali jih imajo v vrtnarijah v najrazličnejših velikostih. Še posebno so za celinsko podnebje primerne mini oljke v loncih, saj jih pozimi lažje prezimujemo v rastlinjaku ali hladni garaži. Res pa je, da te dosegajo ceno od 20 evrov navzgor, a so vse v ličnih glinenih okrasnih loncih.

Za vrtnarje tudi ni primernejšega darila, kot je orodje. A ker so pri izbiri motik in lopat mnogi izbirčni, priporočamo, da jim za božično darilo podarite kaj manjšega in multiuporabnega. Denimo žepno vrtnarsko multiorodje pocket pruner multi-tool, ki ga na Amazonu ponujajo za dobrih deset evrov, z njim pa lahko vrtnarji obrezujejo, ščipajo, prirezujejo žice in vrvi, kaj malega tudi pobrskajo o zemlji, se pravi je pravi vrtnarski švicarski nožič.

Če vrtnarja res dobro poznate in se vam zdi, da je zrel za hidroponiko, brez razmišljanja priporočamo vodni vrtiček. V resnici je to akvarij, na katerem lahko gojimo zelenjavo po principu hidroponike. Je popolnoma samooskrben zaprt ekosistem, tako majhen, da ga lahko namestite ob kuhinjsko okno in na njem pozimi gojite zelišča. Res pa je, da so sobni hidroponični vrtički še vedno relativno dragi – na Amazonu se cene začnejo pri 50 evrih.

Zato mogoče le namig za doma narejeno vrtnarsko zimsko darilo: v lepo glineno posodo nasujte zemljo, posejte semena hitro rastoče listnate zelenjave (recimo kombinacija azijskih semen, ki se dobi tudi pri nas) ali pa posadite žive glave solate in zelišč, ki jih kupite v supermarketu na oddelku z zelenjavo. Nato vse skupaj za božič podarite vrtnarju, ki bo z veseljem do spomladi gojil mlado zelenjavno perje.