Okusa polne jedi so najboljše! Take z različnimi teksturami – hrustljavo in mehko – pa še boljše. Največja zvezda tega recepta je paradižnova omaka, v njej pa se skriva več odličnih začimb. V njej so garam masala, pa kumin, kurkuma, kajenski poper, dimljena paprika ter malenkost cimeta. Zaradi čilija in kajenskega popra je omaka precej pekoča, zato lahko oboje enostavno izpustite, dodajte le malenkost navadnega popra. Ker je omaka pekoča, lahko to pekočost omilite z osvežilno tzatziki omako. Da bo jed hranljiva in nasitna, pa dodajte še malo kuhanega bulgurja.

Čičerika je res vsestranska, lahko jo spečete, zmeljete, date v juho in na solato. Poglejte si ideje!

Odlične ideje za jedi s čičeriko:

Humus

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Riževa solata s čičeriko

Curry s čičeriko, sladkim krompirjem in špinačo

Čičerikin čili s papriko na rdeči kvinoji

Kvinojin krožnik s pečeno čičeriko in paradižnikovim prelivom

Preden pa preberete seznam sestavin, pa še nekaj pomembnih informacij za lažjo pripravo današnjih zvitkov:

• namesto zvitkov lahko pripravite jed na krožniku, nanj razporedite kuhan bulgur in paradižnikovo omako s čičeriko, poleg pa postrezite s kumarično (ali katero drugo!) solato ali tzatzikijem

• namesto bulgurja lahko uporabite tudi riž, kuskus ali kvinojo

• če ne želite pekoče jedi, izpustite kajenski poper in čili, po želji dodajte le malo popra

• namesto rdeče čebule lahko brez problema uporabite tudi rjavo ali belo, lahko pa tudi šalotko

• navedena mešanica začimb je čudovita, če pa katere izmed navedenih nimate, jo izpustite

• uporabite lahko le meto ali le peteršilj, lahko pa tudi mešanico obojega

• paradižnikova omaka za uporabo v zvitkih ne sme biti pretekoča, če pa jo uporabite v jedi na krožniku, pa je lahko bolj tekoča

• ko sestavljate zvitke, poskrbite, da bulgur in omaka nista prevroča, da se tzatziki ne bo začel »topiti«, oba naj bosta torej topla in ne prevroča

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za približno 4 osebe):

Sestavine za čičeriko v paradižnikovi omaki:

1 žlica olja

1/2 (rdeče) čebule

2 stroka česna

1 velika pločevinka čičerike

1/2 žličke čilija

1 žlička kumina

1/2 žličke začimbne mešanice garam masala

1 žlička kurkume

1/2 žličke soli

1/2 žličke kajenskega popra

1 ščepec cimeta

1/2 žličke dimljene paprike

400 g paradižnikovih pelatov

Sestavine za tzatziki:

1 sveža kumara

4 žlice grškega jogurta

1/4 žličke česna v prahu

nekaj kapljic limoninega soka

1/2 žličke (olivnega) olja

sveža meta in/ali peteršilj

sol

1/4 žličke popra

Ostale sestavine:

120 g bulgurja

sveža meta in peteršilj

4 (polnozrnate) tortilije

malo jogurta za okras

PRIPRAVA

Najprej pripravite omako. V ponvi segrejte olje in na segretem zmehčajte čebulo. Dodajte česen, nato pa čičeriko in premešajte. Dodaj vse začimbe, premešajte in kuhajte še nekaj minut. Nato dodajte paradižnikove pelate, dobro premešajte in kuhajte vsaj 10 minut. Za uporabo pri zvitkih naj omaka ne bo pretekoča, da ne bo tekla ven.

V vreli soljeni vodi skuhajte bulgur po navodilih na embalaži. Nato pripravite še tzatziki. Naribajte kumaro in pustite, da nekaj minut počiva, nato pa jo ožemite. Dodajte sesekljano meto in peteršilj, grški jogurt, olje, česen v prahu in sol ter poper in premešajte. Poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Ko imate vse sestavine pripravljene, začnite pripravljati zvitke. Tortilije segrejte, nato pa na sredino vsake razporedite bulgur, čičeriko v paradižnikovi omaki, tzatziki omako in še nekaj sesekljane mete in peteršilja.

Tortilijo zavijte, narežite na polovico in takoj postrezite. Po želji tortilijo okrasite še z nekaj grškega jogurta.