Tisti, ki so ga že obiskali, pravijo, da je na Krasu vselej krasno in da je to dobro začutiti z vsem telesom. Tako kot tradicionalna tekaška preizkušnja Mali kraški maraton, ki vsako leto marca poveže na tisoče tekačev (prihodnje leto bo 24. marca), je že leta stalnica v koledarju tekaških prireditev tudi Krasova 10ka. Letos bo potekala že 14. zapored.

»S startom in ciljem v Sežani tekače čaka slabih deset kilometrov dolga trasa, speljana po asfaltnih in urejenih makadamskih kraških cestah skozi Živi muzej Krasa iz Sežane v Orlek in nazaj,« enega najpriljubljenejših jesenskih tekaških izzivov opišejo v Zavodu za šport, turizem in prosti čas Sežana, kjer v soboto pričakujejo okoli 600 tekačev in tekačic z vseh koncev Slovenije. Slikovita proga daleč naokoli slovi po izjemnem vzdušju, gostoljubju in čudoviti naravi.

»Živi muzej Krasa je lani prejel lovoriko za najboljšo tematsko pot v Sloveniji. Obiskovalca popelje v kraški svet s številnimi kraškimi pojavi. Tu lahko vidimo vrtače, uvale, udorne doline, brezna in podzemne jame. Območje se razteza med Sežano, Lipico in čezmejno Bazovico ter je bilo po drugi svetovni vojni zaprto za javnost. V njem je urejenih okoli 20 kilometrov označenih poti z dodanimi informativnimi tablami. Poleg tega so v nekdanjih smodnišnicah urejene postaje za vadbo na prostem. Na robu območja je tudi najstarejša turistična jama v Evropi Vilenica,« opišeta Jasmina Kozina Praprotnik in Urban Praprotnik, tekaški trener in vodja Urbanih tekačev. Tudi v soboto bosta na Kras popeljala množico tekaških zanesenjakov.

Na start tudi z vlakom iz Ljubljane

Ne le desetkilometrski tek, zanimiva bo tudi pol krajša trasa – Krasova 5ka, saj tekače do starta prepeljejo z avtobusi, na katerih jih zabavajo harmonikarji. Organizatorji zagotavljajo, da rekreativna Krasova 5ka skorajda ne zahteva predhodnih treningov, na trasi, ki je speljana po kraški gmajni, je namreč najpomembnejša dobra volja. Start (ob 11. uri) in cilj daljše preizkušnje bosta v Športnem parku Sežana. Tudi letos bo na prireditvi poskrbljeno za najmlajše. Predšolski in šolski otroci se bodo lahko preizkusili v otroškem teku, kjer bodo vsi zmagovalci in bodo v cilju prejeli medaljo. Med 10. in 13. uro bo poskrbljeno tudi za brezplačno otroško varstvo. Dobrodošli bodo tudi pohodniki – zanje bodo organizatorji pripravili brezplačen vodeni pohod po Živem muzeju Krasa, ki obsega kar 700 hektarjev.

Spletne predprijave na naslovu www.tekaskipozdrav.si sprejemajo do četrtka, 8. novembra, organizatorji pa udeležence teka po prihodu v cilj vabijo tudi na martinovanje. Od 10. ure bo na Kraški vinski cesti svoje vinske kleti odprlo 21 ponudnikov, med kletmi bo organiziran tudi brezplačni avtobus Hop on-Hop off. Tekači, njihovi spremljevalci in navijači se boste lahko na Tekaški pozdrav jeseni in kraško martinovanje pripeljali tudi z vlakom. Iz Ljubljane v Sežano bo odpeljal ob 8.15, ob 16.50 pa bo vlak iz Sežane odpeljal nazaj v prestolnico.