Španski motociklist Marc Marquez, ki si je že dve dirki pred koncem razreda motoGP zagotovil naslov svetovnega prvaka, je dirko v Maleziji začel šele s sedmega startnega mesta, potem ko je na kvalifikacijah oviral tekmeca na stezi in dobil šest dodatnih startnih mest kazni. Španec je moral prehiteti kar nekaj tekmecev, pri čemer pa je preobremenil pnevmatiki, zato je proti koncu dirke moral voziti bolj previdno, a vseeno na zgornji meji mogočega. Desetinko za desetinko je lovil Valentina Rossija, ki je sicer nadzoroval celotno dogajanje, vrhunec pa je dirka doživela štiri kroge pred koncem.

»Oba sva vozila na meji. Sicer sem bil malce hitrejši, a če ne bi Rossi padel, te dirke verjetno ne bi dobil. Bi pa ga vsekakor poskusil prehiteti. Potem je napravil napako, zdrsnil je in zmaga je šla v moje roke. Bila je res težka dirka, a sem tudi užival. Prav nič me ne moti, če sem jo dobil na tak način,« je po deveti letošnji zmagi povedal Marc Marquez in s tem le še povečal prednost pred tekmeci. V trenutku Rossijevega padca je bila razlika med obema dirkačema šest desetink sekunde, saj je postajal Rossi vedno počasnejši, Marquez pa vedno bolj motiviran, in le vprašanje je, kako bi se dirka razpletla, če bi se tekmeca tudi dejansko borila za zmago vse do zadnjega kroga. »Ne bi bilo lahko, o tem sem prepričan, a bi poskusil, kot sem dejal. Sicer je vse že odločeno, a zmaga je le zmaga. Celoten konec tedna mi je šlo kar dobro od rok, kazen dodatnih startnih mest je terjala svoje. Zato pa je bilo vse skupaj proti koncu res veliko bolj zanimivo za nas in za gledalce,« je še dodal Marquez. Z njegovim uspehom pa je tudi Honda osvojila naslov prvaka med konstruktorji.

Celoten motociklistični cirkus je zaradi Rossijeve napake ostal prikrajšan za še eno vročo bitko, ki bi tako ali drugače poskrbela za burne odzive privržencev obeh dirkačev. Valentino Rossi je bil to pot Yamahin kandidat za zmago, Maverick Vinales je bil s četrtim mestom vseeno dokaz, da forma Yamahe ni prišla kar tako, a je njegov padec pomenil še eno: da je naslov podprvaka v letošnji sezoni osvojil Andrea Dovizioso, ki je dirko sicer končal na dokaj skromnem šestem mestu. »Škoda za ta padec, bila je moja napaka. Ko sem dodal plin, je zdrsnilo zadnje kolo, tega res nisem pričakoval. To je moja prva napaka v tej sezoni, a prišla je ob najbolj neumnem trenutku. Zelo sem razočaran, ker je bila zmaga na dosegu roke, zdaj pa se domov odpravljam z ničlo, za nameček sem s tem izgubil boj za naslov podprvaka. Žal mi je za vse, ki so nam vedno stali ob strani, vseeno pa vseh pomanjkljivosti motocikla še nismo odpravili. A prej ali slej bomo spet dovolj močni za zmage,« pa je povedal Valentino Rossi. Naslednja in hkrati zadnja dirka sezone bo na sporedu čez 14 dni v Valencii.