Tako kot že lani se je tudi letos dirka v Spielbergu končala po željah Ducatija. Intenzivna testiranja italijanskega moštva v zadnjem tednu so obrodila sadove, saj je na najvišjo stopničko stopil Andrea Dovizioso, ki je lani na tem prizorišču zaostal le za moštvenim kolegom – zdaj dirkačem Suzukija – Andreo Iannonejem.

Izkušeni 31-letni dirkač je na enajsti preizkušnji elitnega motociklističnega razreda pred 90.000 gledalci do tretje zmage v sezoni prišel po pravem trilerju, saj si jo je privozil šele v zadnjem zavoju, ko je uspešno odbil napad Marca Marqueza in v cilj pred motociklistom Honde prišel z vsega 0,176 sekunde prednosti. »Zadnji krog je bil resnično stresen, vendar pa sem zelo zadovoljen s predstavo naše ekipe skozi celotni konec tedna. Res sem vesel, da mi je uspelo. Vse skupaj je bilo super, imel sem odličen motor, hvala ekipi za vse. To je to, največ, kar lahko dobiš v tem športu. V zadnjem krogu sem vedel, da bo Marc napadel, a na koncu sem bil jaz tisti, ki se je odpeljal na prvem mestu,« je bil presrečen Andrea Dovizioso.

Da bodo v Avstriji v ospredju dirkači Honde in Ducatija, je postalo jasno že po prvih treningih, svojo premoč pa sta moštvi na dirkališču Red Bull Ring nato potrdili še v sobotnih kvalifikacijah. Te je dobil Marquez, za Špancem pa sta se zvrstila Dovizioso in Jorge Lorenzo. Petkratni svetovni prvak iz Katalonije je bil po klavrnem 15. mestu v Brnu na Češkem danes celo v igri za zmago, a mu po uspešnem startu v drugi polovici dirke ni uspelo obdržati stika z Marquezom in Doviziosom, ki sta ritem nato narekovala vse do konca. Da je bil boj med obema motociklistoma zares napet in izenačen, priča tudi dejstvo, da se je Marquez v predzadnjem in zadnjem zavoju v ospredje skušal prebiti z agresivnima manevroma, njegov tekmec pa mu je v žaru bitke tudi z jezno kretnjo pokazal, kaj si misli o tako tvegani vožnji.

»Veliko sem tvegal, a na koncu je tudi drugo mesto in novih 20 točk lep dosežek. V predzadnjem krogu sem razmišljal, kako prehiteti Doviziosa, a me je uspešno zaprl. Znova sem nato poskušal še v zadnjem zavoju, a je natanko vedel, kaj se dogaja. Dirka je bila zares razburljiva. Dovi si je zmago zaslužil. Ko je bil za mano, se ni mučil, ko sem bil jaz za njim, pa sem vozil na meji zmožnosti,« je priznal Marc Marquez, ki je pred naslednjo dirko v Silverstonu čez 14 dni v skupnem seštevku še povečal svojo prednost. Zdaj ima 174 točk, na drugo mesto pa se je prebil prav Dovizioso, ki je doslej osvojil 16 točk manj.

V najšibkejšem razredu je bil najboljši Joan Mir (Honda), ki se je sedme zmage v sezoni razveselil, četudi je startal šele iz četrte vrste. Španec je danes še utrdil vodstvo v skupni razvrstitvi, saj je njegova prednost pred drugouvrščenim Romanom Fenatijem narasla že na skoraj neulovljivih 64 točk. Uspeh Doviziosa je sicer v razredu moto2 dopolnil njegov rojak Franco Morbidelli (Kalex). Tako kot Mir je tudi Morbidelli na vrh zmagovalnega odra stopil že sedmič v sezoni.