Steza v Aragoniji je očitno pisana na kožo motociklistu Marcu Marquezu, ki je bil odločen, da s te dirke odide kot zmagovalec. Oba dirkača Ducatija sta bila sicer trd oreh, pri čemer je najhitrejši na kvalifikacijah Jorge Lorenzo padel v prvem ovinku in si pri tem poškodoval prst na nogi, s tem pa tudi malce olajšal delo Marquezu.

Španec je potem kot senca sledil Andrei Doviziosu, malce presenetljivo pa sta se boju za vrh priključila tudi oba dirkača Suzukija Andrea Iannone in Alex Rins. Od vodilnih so pnevmatike in steza zahtevali precej potrpežljivosti, kajti zavedali so se, da bo lahko to pot zmagal tisti, ki bo vozil najpametneje in ne bo preveč obremenjeval pnevmatik v prvem delu dirke. Očitno se je potem recept Marcu Marquezu izšel, saj je vsega nekaj krogov pred koncem le ugnal Doviziosa in si potem pripeljal nekaj metrov prednosti, da ga Italijan ni mogel več ogroziti. »Na začetku dirke sem moral biti zelo previden, vedel sem, da sem dovolj hiter za zmago, a sem moral tudi paziti, da mi Dovizioso ni preveč ušel. Oba sva vozila precej taktično, in bolj ko se je dirka bližala koncu, bolj napeto je bilo. Ko sem napadel, sem si rekel, zdaj moram iti na vse ali nič. Tvegal sem nekoliko več kot na nekaj minulih dirkah, saj mi ta steza res ustreza. Žal bi mi bilo, če te hitrosti ne bi uspel pretvoriti v zmago. Nove točke so zdaj prišle kot naročene, vendar se tudi zavedam, da delo še ni opravljeno do konca,« je po dirki povedal Marc Marquez, ki je tako končal niz Ducatijevih zmag.

Andrea Dovizioso je bil z drugim mesto vseeno zadovoljen, saj je bil edini, ki je nekako reševal čast Ducatija. »V Aragoniji smo po navadi lahko uvrstitve med prve tri gledali le skozi daljnogled, to je bilo za nas enostavno nedosegljivo. Zdaj pa sem se bojeval za zmago, torej je naš napredek ogromen, žal pa to pot le ni bilo dovolj. Najin dvoboj z Marquezom je bil odličen, tipala sva drug drugega, kje se lahko prehiti in kje privozi kakšen meter prednosti. Kakor koli, drugo mesto je lep dokaz, da smo občutno izboljšali motocikel,« se je veselil Andrea Dovizioso.

Jorge Lorenzo je obema dirkačema precej olajšal delo, ko je takoj po startu zapeljal na umazani del steze, pri čemer ga je motocikel »stresel iz sedla«, pri trdem pristanku na asfaltu pa si je Lorenzo še poškodoval prst na nogi, zato so ga morali s steze odnesti na nosilih.

Od Lorenzevega padca sta veliko pridobila tudi oba dirkača Suzukija. Malce nepričakovano sta lahko sledila tempu obeh vodilnih, a takoj ko sta Marquez in Dovizioso dodala malce plina, sta tako Iannone kot Rins toliko zaostala, da nista mogla več računati na zmago. »Lorenzov padec nam je malce olajšal delo. To samo kaže, kako zahtevna je bila steza takoj na začetku dirke, pa tudi v nadaljevanju smo bili kar hitri. Res pa je, da smo lahko bili dovolj blizu predvsem na račun prehitevanja med Doviziosom in Marquezom. Ne glede na vse je tretje mesto lep rezultat,« je povedal Andrea Iannone.

70.000 španskih navijačev je torej videlo novo mojstrsko vožnjo Marca Marqueza in Andree Doviziosa, pri Yamahi pa so se uresničile temne napovedi, saj sta bila tako Valentino Rossi (dirko je končal kot osmi) kot Maverick Vinales (na koncu je bil deseti) daleč od vodilnih dirkačev.