Instagramski bogataški otroci so ena najbolj priljubljenih tematik tega leta. Mulci z milijoni, ki objavljajo svoje fotografije z luksuznimi avtomobili, zabave s kartoni steklenic najdražjih šampanjcev, dekleta, ki na ulico ne gredo brez tone nakita, Louis Vuittonove torbice in Hermesove rutice, ter seveda nepogrešljiv portret ob bazenu razkošnih vil, v katerih živijo. Najdejo se spletni računi bogatih mulcev iz Rusije, Kitajske, celo Balkana, ter arabskih mladcev in mladenk, nekoliko manj pa je evropske aristokracije, kar je razumljivo, saj se z denarjem najraje bahajo novi bogataši.

V iskanju novih vznemirjenj so si ruski bogataški mulci izmislili nov in malce morbiden izziv padlih zvezd ali #fallingstarschallenge. Gre za objavljanje fotografij padca iz avtomobila ali denimo zasebnega letala, padlo osebo pa obkroža raztreseno luksuzno blago. Ruski bogataši so se s tem zabavali le nekaj tednov, medtem pa so trend prevzeli kitajski bogati mulci, kjer je to postal velik fenomen. V dveh tednih so objavili milijon fotografij padlih bogatašev, nekatere med njimi pa so delili večtisočkrat.

Trend obrnila oblast?

Toda na Kitajskem izziv pri oblasteh ni bil sprejeti tako dobro kot v Rusiji. Eno od izzivalk, bogato dekle, so kaznovali z denarno kaznijo za prometni prekršek, ko se je na ulici fotografirala pri padcu iz luksuznega avtomobila, obkrožena z ličili in nakitom. Kitajci so izziv tudi nemudoma spremenili v izziv za »navadne« ljudi, saj so začeli objavljati fotografije padlih z raztresenimi vsakdanjimi predmeti, ki jih uporabljajo pri delu ali vsakodnevnih aktivnosti.

Mnogi menijo, da je spletni trend v drugo smer obrnila oblast, da bi odvrnila pozornost od kitajskih novih bogatašev, ki so pogosto osumljeni, da so si do bogastva pomagali s korupcijo. Pri preiskovanju suma korupcije pa uporabljajo tudi splet. Pred tremi leti so denimo preiskovali Wanga Siconga, sina enega najbogatejših Kitajcev Wang Jianlina, ker je objavil fotografijo dveh ur, ki ju je kupil za svojega psa in zanju zapravil 36.000 evrov. Zelo natančno je moral dokazati, kje jih je dobil. Na očetovem bančnem računu seveda.