Če je letos v Sloveniji česa preveč, so to gotovo jabolka. Vreče in zabojčki jabolk krožijo med ljubiteljskimi vrtičkarji, saj ga skoraj ni vrta, na katerem ne bi rasla tudi vsaj ena jablana. Gospodinje ne vedo več, koliko jabolčnega zavitka lahko še ponudijo jedcem, kaj naj storijo s kilogrami krhljev, ki so jih posušile, litri soka, ki so ga stisnile, in kozarci olupkov, ki so jih prihranile za kis. Na tržnici pa je skoraj vse jabolčno obilje zapakirano v oznako »domače«, tako da smo nenadoma postali še posebno veliki ljubitelji pikastih in majhnih jabolk. Ker so domača, seveda.
V svetu obstaja več kot 7000 sort jabolk, ki so najrazličnejših okusov. »Dobrih je 90 odstotkov vseh sort jabolk, mnoge med njimi so odlične,« je prepričan Boštjan Godec. V poskusnem sadovnjaku na Brdu pri Lukovici prodajajo mnogo sort jabolk, ki jih drugje ni mogoče kupiti.
Ampak ker nas je potrošniška previdnost že naučila, da ni vsaka jagoda domača, zdaj sumimo, da tudi vsako pikasto jabolko ni domače. Sploh pa, kaj to pomeni, da je ...
To leto je vremensko zelo raznoliko, kar močno vpliva tudi na kmetijsko pridelavo. V Sloveniji imamo zaradi obilja dežja porazen pridelek pšenice, v...