Oktobra je otočje Havajev v Pacifiku prizadel orkan 4. stopnje Walaka. Za sabo je pustil razdejanje, očitno pa je odplaknil tudi 4,4 hektara velik otok East Island, ki leži okoli 902 kilometrov severozahodno od Honoluluja, havajskega glavnega mesta, so potrdili satelitski posnetki.

Okoli 1,6 kilometrov dolg in 122 metrov širok otok je bil drugi največji otok atola French Frigate Shoals. Bil je tudi pomemben del havajskega ekosistema. Na atolu je jajca odlagalo približno 96 odstotkov želv vrste Orjaška črepaha (zaščitenih havajskih zelenih želv), poroča spletni portal Honolulu Civil Beat. Bivališče je nudil tudi ogroženim havajskim medvedjicam (avtohtona vrsta tjulnjev), katerih trenutno število znaša okoli 1400 primerkov.

»Ko sem videl, kaj se je zares zgodilo, nisem mogle dojeti,« je dejal Chip Fletcher, profesor na Univerzi na Havajih. S sodelujočimi raziskovalci so z dronom raziskovali območje East Islanda, jemali vzorce peska, ki so jih želeli poslati v analizo. »Otok je bil star okoli dva tisoč let, na njem pa smo bili nazadnje v julija letos. Mislil sem, da bo obstajal vsaj še dve desetletji ali več, a je bil v precej bolj krhkem stanju, kot sem domneval, « je dodal Fletcher.

Bo otok znova prišel na površje?

Za otok je bilo usodno sovpadanje več močnih orkanov na istem območju. »Glavno sporočilo, ki ga lahko iz dogodka odnesemo je, da so podnebne spremembe resne in še kako prisotne,« pravi Randy Kosaki, namestnik direktorja rezervata Papahānaumokuākea Marine National Monument.

Ni jasno, ali je otok izginil za vedno, ali pa se bo ponovno pojavil. Otok Whale-Skate, nekoč prav tako del omenjenega atola, ki je leta 1990 doživel podobno usodo, se še vedno ni opomogel in zopet pogledal na površje.