Najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret postavlja nove mejnike. Na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Wujiangu je dosegla četrto zmago v tej sezoni in si že zagotovila skupno zmago v svetovnem pokalu. Že tretjo v nizu. Slovensko športno plezanje je imelo na Kitajskem še dve finalistki. Tjaša Kalan in Mia Krampl sta tekmo v Wujiangu končali na šestem mestu.

Janja Garnbret je bila na Kitajskem najboljša v kvalifikacijah in polfinalu. Po današnjem finalu je nazadovala na tretje mesto, potem ko je finalno smer edina do vrha preplezala Avstrijka Jessica Pilz. Drugo mesto je sprva pripadlo Japonki Akijo Noguči, Janja Garnbret pa si je tretje mesto delila z Južnokorejko Jain Kim. Ker je v finalu dež zmočil oprimke, je sledil uradni protest, ki so ga organizatorji upoštevali. Končni vrstni red so razporedili na podlagi polfinalnih rezultatov, tako da sta se prvega mesta skupaj veselili Korošica in Jain Kim. Moškega finala sploh niso izpeljali.

Ker je Jessica Pilz osvojila tretje mesto, v skupnem seštevku za Janjo Garnbret zaostaja za 90 točk. Drugačen zaostanek v skupnem seštevku bi bil, če bi obveljali rezultati pred protestom. Toda tudi ob takšnem scenariju bi ta čas najboljša plezalka na svetu obdržala zajetno prednost pred Avstrijko. Jessici Pilz ostaja tolažba, da je edina športna plezalka na svetu, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku premagala Janjo Garnbret. V finalu težavnosti je namreč finalno smer do vrha preplezala hitreje, medtem ko se je Janja Garnbret veselila naslova svetovne prvakinje v balvanskem plezanju in olimpijskem formatu, ki vsebuje prvine hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja.

»Do zmage nisem prišla na način, da bi se posebej veselila. Tekma je bila res specifična, saj je razplet krojilo vreme,« je sporočila Janja Garnbret. Za takšen scenarij so bili krivi organizatorji, ki niso priskrbeli strehe nad finalno smerjo. »Vesela sem, ker sem si tretjič zapored zagotovila skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti. Za uspeh sem trdo garala,« pravi 19-letna športnica.

Domen Škofic je bil na Kitajskem 19., Mina Markovič pa 22. Markovičeva ima v svetovnem pokalu v težavnosti prav tako kot Garnbretova tri skupne zmage (2011, 2012, 2015). Slovenija ima letos dva zmagovalca sezone, kraljico in kralja, Janja Garnbret je številka ena v težavnosti, Jernej Kruder pa si je svojo premierno krono zmagovalca v seštevku sezone priplezal v balvanskem plezanju. Sezona svetovnega pokala se bo končala prihodnjo nedeljo v Xiamenu. »Čaka nas še ena tekma svetovnega pokala, na kateri bom storila vse, da dosežem nov vrhunski rezultat,« obljublja Janja Garnbret, ki je v tej sezoni na vseh tekmah, na katerih je nastopila, zasedla prvo ali drugo mesto.