Če so države označene za varne, je tja lažje vrniti migrante. Hitreje se lahko odvije tudi azilni postopek. Vlada nemške kanclerke Angele Merkel si zato želi še več držav označiti za takšne. Vlada je namreč pod pritiskom, da pospeši deportacije neuspešnih prosilcev za azil, saj je nemška javnost vse bolj nenaklonjena prišlekom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V Berlinu so že julija med varne države uvrstili Tunizijo, Alžirijo, Maroko in Gruzijo. Sedaj naj bi jim sledilo še več držav »z redno priznano kvoto pod petimi odstotki«. V skladu s koalicijsko pogodbo nemške vlade je namreč mogoče teoretično vsako državo, iz katere je manj kot petim odstotkom prosilcem za azil podeljena pravica do mednarodne zaščite v Nemčiji, označiti za varno.

Vračanje samo v države, kjer prišlekom ne grozi nehumano ravnanje

Manj kot pet odstotkov ljudi, ki so jim letos v Nemčiji odobrili azil, je letos poleg naštete četverice prišlo tudi iz Tanzanije, Ukrajine, Pakistana, Benina, Gvineje Bisao, Srednjeafriške republike, Čada, Kolumbije, Kube, Vietnama, Indije, Belorusije, Kenije in Moldavije.

Na nemškem ministrstvu so sicer opozorili, da lahko Nemčija v skladu s pravili EU državo za varno označi le, če tam prišlekom v primeru vrnitve ne grozi mučenje, nehumano ravnanje, smrt ali oboroženi konflikt. »Datuma zaključka tega preverjanja pa ni mogoče podati,« so dodali na notranjem ministrstvu v Berlinu.