Minister za finance Andrej Bertoncelj je po besedah Bratuškove na torkovem delovnem posvetu vlade namreč opozoril, da bo ob potrjenih izhodiščih za pogajanja z javnim sektorjem krepko omejen in če bodo nekomu razdelili velik del pogače, bo pač bistveno manj ali skoraj nič ostalo za druge. V SAB pa, tako je po današnji seji vlade za STA povedala predsednica stranke Bratuškova, na to niso mogli pristati.

Po njenih besedah so skladno z dogovorom o sodelovanju v koaliciji v njeni stranki zahtevali sklic koalicijskega vrha glede zavez v letošnjem letu, med katerimi sta dve njihovi ključni zavezi, in sicer začetek skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu in ureditev pokojnin - dvig odmernega odstotka na 63 odstotkov in določitev letnega dodatka v dveh višinah v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zahtevo so v torek naslovili na premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca.

Sklic vrha pričakujejo še preden se bodo glede financ o čemer koli naprej dogovarjali. »Večkrat smo to že prosili, a nismo bili uslišani,« je povedala Bratuškova, ki pričakuje, da bodo na koalicijskem vrhu prejeli odgovore, kdaj in kaj bodo uresničili, ne pa, kaj ni mogoče.

»Učinke gospodarske rasti je treba pravično razdeliti«

Po njenih ocenah je sicer denarja na postavki transferjev za pokojnine ob sprejetem proračunu za leto 2019 več kot dovolj za uresničitev dogovorov iz koalicijskega sporazuma. Na torkovem posvetu vlade so govorili o vseh teh izzivih, le odgovorov, kot pravi Bratuškova, na žalost niso prejeli.

Poudarila je, da v SAB nikakor niso proti dogovoru s sindikati in se zavedajo, da se morajo pogajanja takoj začeti. Vendar pa je treba učinke gospodarske rasti pravično razdeliti med vse deležnike družbe, vztraja Bratuškova in zagotavlja, da v SAB ne bodo pristali na to, da bi zdaj naredili le en korak, zatem pa bo za dva ali tri zmanjkalo. Po njenih besedah za njeno stranko koalicijski sporazum ni skupek želja, ampak zaveza petih strank, kaj bodo naredili.

Na dopisni seji vlade ministri ne morejo biti vzdržani, sicer bi po besedah Bratuškove pri glasovanju o izhodiščih za pogajanja tudi bili.

Kot je po sredini dopisni seji povedal minister za javno upravo Rudi Medved, je vlada s potrditvijo izhodišč odprla pot za začetek pogajanj. Slednja je napovedal za petek ob 13. uri. Finančnega okvira, ki ga je vlada postavila za pogajanja, minister ni razkril. Je pa izpostavil pomembnost upoštevanja relevantnih makroekonomskih in javno-finančnih okvirov ter zakona o fiskalnem pravilu.