Izraelsko zagonsko podjetje Vibrant je razvilo in že uspešno testiralo inovativno vibrirajočo kapsulo za pomoč ljudem s kronično zaprtostjo. Tovrsten pristop k težavam črevesja in prebave naj bi bil veliko bolj blagodejen in manj škodljiv.

Kapsula namreč dejansko vibrira in na tak način spodbuja delovanje peristaltike ter posledično pomaga pri iztrebljanju. Posameznik se tako izogne zdravilom, ki to dosegajo s kemijo. Kapsula potuje po celotni prebavni poti in ob tem dobesedno premika »gradivo«, ki se nabira v črevesju. Po določenem času se kapsula iz telesa sama izloči.

Vibriranje tablete ni naključno. Kapsula se trese po točno določenih ritmičnih in časovnih vzorcih, ki jih določa algoritem. Tega je podjetje Vibrant razvilo na podlagi številnih študij, ki so jih opravili v Izraelu in Združenih državah Amerike.

Spodbuja bioritem črevesja

Satih Rao, strokovnjak z ameriške univerze Augusta, je sodeloval pri nedavnih preizkusih. »Izvedli smo preizkus z 250 pacienti, ki trpijo za kronično zaprtostjo. Vsak je moral zaužiti po eno kapsulo dnevno in izkazalo se je, da imajo pacienti bistveno boljše in pogostejše iztrebljanje od tistih, ki kapsule niso uporabili,« je pojasnjeval v enem od spletnih intervjujev.

Kapsula spodbuja naravni bioritem črevesja, dodaja, in to brez stranskih učinkov, kot jih lahko imajo običajna zdravila proti zaprtju. Kapsula je bila učinkovita pri 88,5 odstotka pacientov. Pri nekaterih je kapsula dobesedno pozdravila zaprtost, pri drugih se je zaprtost ponovno vrnila, vendar v blažji obliki. Večina pacientov je poročala, da po zaužitju v telesu niso čutili ničesar nenavadnega.

Stroka si je tudi složna – v tej inovativni rešitvi vidi velik potencial. Vendar, čeprav govorimo o kapsuli, moramo zadevno pomagalo skorajda naslavljati kot napravo. Namreč, kapsule ne najdemo v steklenički ali podobni embalaži, pač pa se nahaja v postaji, v katero je nameščena. Prek te postaje se tudi aktivira in, tako sklepamo, polni.

Najbrž misel na to, da bi pogoltnili napravo, ni niti približno mikavna. Vendar ta kapsula dejansko ni večja od običajnih tablet, zato je njeno zaužitje povsem običajna procedura. Direktor podjetja Vibrant Lior Ben-Tsur si obeta, da bi kapsula lahko z dodatnimi raziskavami pomagala tudi pri drugih oblikah težav s črevesjem, denimo pri sindromu razdražljivega črevesja.

Kapsula je trenutno še v fazi raziskav in pridobivanja vseh mogočih odobritev, zato še ni na voljo v prosti prodaji. Si pa v podjetju obetajo, da bi lahko že v nekaj letih prišla na prodajne police.