Razrešena sta bila nekdanji nadškof Francisco Jose Cox Huneeus in nekdanji škof Marco Antonio Ordenes Fernandez, na odločitev papeža pa se ne moreta pritožiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odstavitev od duhovniškega poklica je najhujša kazen za duhovnike v katoliški cerkvi, pomeni pa, da je storilcu tako javno kot zasebno prepovedano opravljati kakršne koli duhovniške naloge.

V Čilu je sicer v zadnjih mesecih prišlo do številnih novih razkritij primerov spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov. Po podatkih iz začetka septembra v Čilu zaradi spolnih zločinov, storjenih v tej južnoameriški državi od leta 1960, preiskujejo več kot sto duhovnikov in škofov.

Zaradi škandala v zvezi s spolnimi zlorabami otrok znotraj čilske katoliške cerkve je maja 34 čilskih škofov papežu Frančišku ponudilo svoj odstop. Frančišek je zaenkrat skupno sprejel sedem odstopov.

Papež Frančišek se je sicer zaradi škandala že večkrat opravičil Čilencem ob priznanju, da Cerkev ni poslušala in se ni odzvala na obtožbe. Tudi katoliška cerkev v Čilu je priznala svoje napake pri obravnavi spolnih zlorab duhovnikov in se opravičila žrtvam. Izrazila je pripravljenost sodelovati s tožilci.