Ko smo se ljudje selili v mesta, so za nami prišle tudi živali. Večina svetovnih velemest se tako srečuje s problemom prenaseljenosti invazivnih živali, ki so se prilagodile na urbano okolje, s sabo pa prinesle tudi različne bolezni. Najbolj osovražene od teh živali so podgane - v New Yorku se že desetletja ukvarjajo s tem, kako zmanjšati njihovo populacijo.

Eksperiment, ko so na več lokacij v okolici smetišča v Brooklynu postavili skrite kamere, z namenom, da bi posneli obnašanje mačk ob srečanju s podganami, je pokazal, da mačke s podganami večinoma niso hotele imeti nobenega opravka.

»Z video posnetkov je jasno, da mačke niso dobra izbira za nadzorovanje populacije podgan,« pravi behaviorist Michael Parsons, z Univerze Fordham v New Yorku.

Podgane so za mačke precejšen zalogaj

Dejanski napadi mačk na podgane so precej redki. Med 306 posnetki eksperimenta, ki je trajal 79 dni, je le na dvajsetih mogoče videti mačko, ki lovi ali pa zalezuje podgano, zgolj trikrat pa je na njih mačka, ki ubije podgano. Napadi se pojavijo le, kadar ima mačka prednost, ko podgano zvabi iz luknje ob zid, ali kaj podobnega, ali pa kadar je zares sestradana.

»Mačke raje pohrustajo kakšen manjši plen, kot na primer kakšnega 20-gramskega ptiča ali pa miš, ki se pred mačjimi kremplji težko brani,« dodaja Parsons. »Povprečna podgana na brooklynskem smetišču pa tehta kakšnih 337 gramov.«