Zgodba Zuce se bere kot ena od tistih resničnih zgodb, ki so komaj verjetne. Ronda Layne, prostovoljka, ki v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon skrbi za zapuščene živali, je mešanko Zuco prvič zagledala na spletni strani z zapuščenimi živalmi, ki čakajo na posvojitev, ko jo je spoznala v živo, pa jo je takoj pritegnil njen poseben značaj. »Vsi drugi psi so skakali in lajali v svojih kletkah, ona pa je le tiho sedela in komaj opazno migala z repom. Ko sem jo videla, sem začela jokati. Enostavno sem vedela,« se je za medije razgovorila Ronda, ko je zgodba o nenavadni pasji vzrediteljici mačk prišla v javnost.

Zuco, ki je v zavetišču pet mesecev čakala, da bi jo kdo opazil, je posvojila, takoj ko je videla, da se dobro razume z mačkami, saj je imela mačke doma tudi sama. »V zavetišču sem jo odpeljala do mačk, da bi videla, kaj se bo zgodilo. Zuca je šla do njih in pomigala z repom. In takoj sem se odločila, da jo posvojim.«

Potrpežljiva in nežna

Zuca se je takoj navadila na mačke. Še več, spoprijateljila se je z mačkom Stoutom, s katerim sta v naslednjih sedmih letih postala nerazdružljiva prijatelja. Nato pa je leta 2013 Stout neozdravljivo zbolel, tako da so ga morali pri 17 letih uspavati. Zuca se je, kot pravi njena lastnica, po Stoutovem odhodu popolnoma spremenila, dokler njene depresije ni pregnal mačji mladič Monkey, ki ga je Ronda pripeljala domov leta 2015. Monkey je skočil na Zuco in se hotel dojiti pri njej, nato pa sta se stisnila drug k drugemu in postala najboljša prijatelja. Monkey je postal prvi Zucin rejniški mačji mladič. Rondini strahovi, da bo križanka s pitbulom morda pomečkala malega mačka, so bili odveč, saj je bila Zuca z njim izjemno pazljiva in nežna. Enako lepo je v zadnjih štirih letih skrbela za skoraj sto drugih mačjih mladičev.

»Zdi se, kot da v trenutku ve, kaj potrebujejo. Če je mačji mladič divji, bo popolnoma pri miru in ne bo vzpostavljala očesnega stika, temveč bo počakala, da se ji približa sam. Prebere mačke in ve, kdaj jih lahko pogleda, pomaha z repom ali premakne svojo glavo. Neverjetno je gledati te prve stike,« pravi Ronda in dodaja, da je Zuca izjemno potrpežljiva. »Pusti, da mački plezajo po njej, jo grizejo, praskajo, ji skačejo v obraz. Kar hočeš.« Ronda meni, da je Zuca odlična družba za mladiče, dokler ne najdejo novega doma. Poznavalci pasjega vedenja pa pravijo, da je to, da psi posvojijo živali druge vrste, precej bolj običajno, kot si mislimo, saj se psi, če za družbo nimajo psov, zaradi svoje potrebe po družbi hitro zadovoljijo tudi z drugimi živalmi.