»Pozivamo vlado Savdske Arabije, da podpre temeljito preiskavo izginotja gospoda Hašodžija in da so transparentni glede odkritij preiskave,« je v ponedeljek v izjavi sporočil Pompeo.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izrazil zaskrbljenost zaradi izginotja novinarja. »Ne želim poslušati o tem,« je dejal novinarjem v Washingtonu.

»Upajmo, da se bo zadeva rešila sama od sebe. Trenutno nihče ne ve nič o tem, ampak se širijo precej slabe zgodbe. Ni mi všeč,« je dodal.

Savdski novinar Džamal Hašodži je izginil med obiskom na konzulatu prejšnji torek, po domnevah turške policije pa je bil tam ubit. Turške oblasti so zato v ponedeljek zahtevale preiskavo prostorov konzulata.

Savdska Arabija trdi, da je Džamal izginil, ko je zapustil prostore konzulata. Svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Yasin Aktay pa je te navedbe zavrnil. Kot je dejal, obstajajo videoposnetki, kako je Džamal vstopil v konzulat, ne obstajajo pa o tem, kako jih je zapustil.

Hašodži je med drugim pisal komentarje za ameriški časnik Washington Post. Bil je kritičen do nekaterih politik savdskega princa Mohameda bin Salmana in vpletanja Rijada v vojno v Jemnu.