Zahtevo po preiskavi prostorov konzulata so turške oblasti posredovale veleposlaniku Savdske Arabije v Ankari, je poročala turška televizija NTV. Rijad zagotavlja, da je novinar zapustil konzulat, vendar Ankara vztraja pri nasprotnem.

Savdski novinar Džamal Hašodži je izginil med torkovim obiskom na konzulatu, po domnevah turške policije pa je bil tam ubit. »Policija ugotavlja, da je novinarja ubila ekipa, ki je bila posebej zato poslana v Istanbul in je nato še isti dan odšla,« je v soboto povedal neimenovani predstavnik turških oblasti.

Savdska Arabija je v četrtek sporočila, da je Džamal izginil, ko je zapustil prostore konzulata. Svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Yasin Aktay pa je te navedbe zavrnil. Kot je dejal, obstajajo videoposnetki, kako je Džamal vstopil v konzulat, ne obstajajo pa o tem, kako jih je zapustil.

Hašodži je med drugim pisal komentarje za ameriški časnik Washington Post. Bil je kritičen do nekaterih politik savdskega princa Mohameda bin Salmana in vpletanja Rijada v vojno v Jemnu.