Kdo bo nasledil podjetje 3fs iz Šenčurja, ki je lovoriko gorenjske gazele prejelo lani?

Vrhunski stroji za razrez lesa

Podjetje Mebor ponuja posamezne vrhunske stroje za razrez lesa in celovite avtomatizirane linije za razrez lesa. Direktor Boris Mesec je prvo žago za lastne potrebe oblikoval in izdelal leta 1982 ter zaradi zanimanja začel proizvodnjo. Po ustnem priporočilu zadovoljnih kupcev se je podjetje s slovenskega trga prebilo še na hrvaškega in avstrijskega. Danes 95 odstotkov izdelkov prodajo v tujini in so prisotni po vsem svetu. V družinsko podjetje so tesno vpeti trije sinovi, soproga, sestra in brat. Boris Mesec poudarja pomen lastne obdelava lesa in stalnih izboljšav strojev, kar je skupaj z razvojno naravnanostjo konkurenčna prednost podjetja, ki v razvoj vloži do petino prihodkov od prodaje. Poleg investicij v večje projekte se v podjetju usmerjajo v razvoj bolj specifičnih strojev na področju skodlarstva, furnirja in izolacijskih materialov.

Osredotočeni na kakovost ponudbe

Podjetje Mlino turizem d.o.o. je direktor Gregor Sebanc skupaj z očetom, bratom in materjo odkupil od prejšnjega najemnika pred šestimi leti. V najem so v domačem kraju vzeli že utečeno gostilno Penzion Mlino, ki s svojo edinstveno lego ob Blejskem jezeru že skoraj stoletje privablja goste od vsepovsod. Za enega večjih uspehov si v podjetju štejejo sistematično povezovanje s ponudniki sob v neposredni okolici. Z okoljem, iz katerega izhaja vsa družina, imajo nasploh tesne vezi. Podpirajo lokalne organizacije, gledajo pa tudi širše po svetu. Po prevzemu gostilne so spremenili poslovni model in ukinili del ponudbe (na primer malice, omejili sprejem večjih skupin), da so se lahko bolj osredotočili na kakovost. Turistična dejavnost je na Bledu zelo uspešna; delavci v turizmu pričakujejo, da se bo ob ustreznih ukrepih občine in države (obvoznica, ureditev infrastrukture) takšen trend še nadaljeval. Podjetje je pri dolgoročnem razvoju vezano na najemodajalca, s katerim pa zelo dobro sodelujejo.

Rast zaradi ugleda v čebelarski skupnosti

Temelje podjetja Logar Trade je postavil oče sedanjega lastnika in direktorja Zdravka Logarja, ki je leta 1979 odprl obrtno delavnico, v kateri so izdelovali čebelarske tehtnice in drugo opremo za Medex, ki je bil dolgo časa edina stranka. Večja naročila za čebelarstvo so začeli pridobivati v letih od 1993 do 1995, ko so morali izboljšati postopke dela in kakovost izdelkov, ki ni ustrezala zahodnim trgom. Ključna odločitev za hitro rast je bila usmeritev na izdelke z večjo dodano vrednostjo, nadaljnjo rast in širitev na svetovni trg pa jim je omogočil ugled med čebelarji. Od čebelarjev dobijo največ povratnih informacij in idej za izboljšanje izdelkov, sicer pa je podjetje nasploh usmerjeno v inovacije. V družinsko podjetje, ki ga vodita direktor in njegova soproga, se vključujejo vsi trije otroci, ki bodo sčasoma prevzeli ključne funkcije v njem.