Četrti regijski izbor v sklopu projekta Gazela bo letos potekal v Murski Soboti v Hotelu Diana. Regijsko gazelo, četrto po vrsti, bo tako dala dravsko-pomurska regija, ki ima najmanj prejemnikov prestižnih gazel med vsemi šestimi regijami. Od leta 2001 do lani se je med prejemnike zlatih gazel tako vpisalo le eno podjetje iz te regije, to je mariborsko podjetje Lumar IG. V tej regiji sta ostali še dve srebrni in dve bronasti gazeli, srebrni sta bili Prevent in GMT, ki je bil v letu 2011 tudi bronasta gazela. Družbi bronastih gazel pa je lani pridružilo še podjetje Varis Lendava.

Izboljšali rast prodaje

Po indeksu rasti prodaje med letoma 2012 in 2017 je sto najhitreje rastočih gazel dravsko-pomurske regije ustvarilo 2289 novih delovnih mest, kar pomeni 65-odstotno rast, regijsko gospodarstvo pa 5169, kar predstavlja petodstotno rast. Med vsemi šestimi regijami je dravsko-pomursko gospodarstvo ustvarilo najmanj novih delovnih mest. Za skoraj polovico na novo ustvarjenih delovnih mest je zaslužnih ravno 100 najhitreje rastočih podjetij. Pri tem velja omeniti, da so od letos naprej na seznam umeščena samo podjetja, ki imajo najmanj 15 zaposlenih.

Stoterica najhitreje rastočih v dravsko-pomurski regiji je za 133 odstotkov izboljšala rast prodaje, regija pa za 14 odstotkov, kar je v primerjavi z drugimi regijami najmanj. Če primerjamo zgolj rast prodaje najhitreje rastočih podjetij po regijah, ugotovimo, da se je stoterica najhitreje rastočih dravsko-pomurskih podjetij odrezala zelo dobro, saj je med šestimi regijami po rasti prodaje zasedla drugo mesto. Največjo rast prodaje med vsemi regijami je zabeležila stoterica najhitreje rastočih podjetij v osrednji Sloveniji. Pogled na podatke o rasti dodane vrednosti nam pove, da je bila ta pri dravsko-pomurski stoterici 115-odstotna, v regiji pa zgolj 20-odstotna.

V samem vrhu lestvice nova imena

Podjetja s seznama stotih najhitreje rastočih podjetij regije imajo svoj sedež v 29 občinah. Največ jih ima sedež v mariborski občini, in sicer 30, kar je nekaj manj kot lani, ko je bilo iz te občine na seznamu 36 podjetij. Sedem podjetij ima svoj sedež v občinah Slivnica - Hoče, Ptuj in Slovenj Gradec, sledijo Pesnica s petimi, Ljutomer s štirimi ter Dravograd, Kidričevo, Lendava, Murska Sobota in Slovenska Bistrica s po tremi.

Najvišje na lestvico stotih najhitreje rastočih podjetij regije se je povzpelo podjetje PAA Global s Ptuja, ki se ukvarja s storitvami na področju avtomobilske dejavnosti in ga lani na seznamu stotih najhitreje rastočih podjetij še ni bilo, prav tako ne družb Šeruga Vac, MF-CT, Pekarna Kaučič in Fortis Maribor, ki so razvrščene od drugega do petega mesta.

Po čistem prihodku se je v lanskem letu med najhitreje rastočimi podjetji dravsko-pomurske regije z 269.634.000 evri najbolje izkazal mežiški proizvajalec baterij, podjetje TAB, na drugem mestu je s 85.650.946 mariborsko podjetje Starkom, ki se ukvarja s proizvodnjo sestavnih delov in izdelkov za vozila Mercedez Benz, na tretjem mestu pa je s 84.015.500 evri tokrat podjetje Elrad International iz Gornje Radgone, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo elektronskih naprav.