V forumih pod objavami slovenskih medijskih hiš smo že od nekdaj priča zanimivemu fenomenu, ko se, ne glede na temo objave, pod njo pogosto že po le nekaj komentarjih pogovor sprevrže v politični prepir o levih ali desnih. Pojav bi lahko poimenovali tudi šest korakov do Janeza Janše oziroma Milana Kučana.

Čeprav smo v naših koncih tega že navajeni, se zdi, da je politizacija v zadnjih letih še posebej huda. Predvsem pa jo je mogoče v tej obliki zaslediti tudi v angleško govorečem delu spleta, kjer pred političnimi konflikti niso varne niti ocene filmov in videoiger. Eden odmevnejših primerov je lanski film Vojna zvezd: Poslednji jedi, okoli katerega so se na facebooku in twitterju lomila kopja glede domnevnega vsiljevanja liberalnih vrednot, feminizma in rasne raznolikosti. Gre za pojav, ki smo mu v zadnjih letih priča v izobilju.

Polovica trolov iz Rusije

Ameriški raziskovalec Morten Bay s fakultete za komunikacije in novinarstvo na univerzi USC Annenberg pa je odkril, da bi za vse večjo politizacijo nepolitičnih tem na twiiterju znali stati načrtni posegi v javni diskurz. V članku, ki sicer še ni objavljen in še čaka na pregled, tako da bi se znal spremeniti, piše, da je bilo 50,9 odstotka tviterašov, ki so režiserju Poslednjega jedija Rianu Johnsonu negativno tvitali med 13. decembrom 2017 in 20. julijem 2018, botov, trolov in političnih aktivistov, ki so želeli širiti sporočila v podporo ekstremni desnici. Največ, kar 30 odstotkov, je bilo slednjih, 16 odstotkov pa je bilo trolov. Od teh kar 50 odstotkov iz Rusije. Pet odstotkov objav pa je prišlo s strani botov.

Bay v raziskavi piše, da gre za namerne in organizirane poskuse političnega vplivanja, ki je zamaskirano v spore med navdušenci, s čimer naj bi povečali medijski doseg političnih sporov in ustvarjali vzdušje hude razklanosti (v tem primeru ameriške) javnosti.