»In potem sem se znašel na kraju, kot ga ni na Zemlji,« je robot sporočil prek twitterja. »Pristal sem na asteroidu Ryugu,« je dodal po pristanku na asteroidu, oddaljenem 300 milijonov kilometrov od Zemlje.

Pristanek so potrdili tudi na nemškem vesoljskem centru DLR, ki je skupaj s francoskim vesoljskim centrom Cnes izdelal robota.

Mascot je vesoljski robot v obliki škatle in je težak deset kilogramov, na njem je veliko senzorjev. Med drugim lahko fotografira na različnih valovnih dolžinah, proučuje minerale z mikroskopom, meri temperature površja in magnetna polja.

Robot je uspešno pristal deset dni po tistem, ko je Hayabusa2 na asteroid izstrelila dva roverja MinervaII. Roverja, ki merita zgolj 18 centimetrov, bosta na svoji misiji zbirala fotografije in merila temperaturo površja.

Mascot bo ostal nepremičen

Mascot bo medtem večino misije nepremičen. Skočil bo zgolj enkrat. Za razliko od roverjev, ki bosta asteroid raziskovala več mesecev, ima robot baterijo, ki bo zdržala zgolj 16 ur. Podatke bo na plovilo prenesel, še preden mu bo zmanjkalo energije.

Plovilo, ki potuje že več kot tri leta in pol, bo ta mesec izstrelilo še manjši bakreni objekt, ki bo na površju asteroida naredil krater. Kje ga narediti, bodo ugotovili na podlagi podatkov, ki jih bo zbral Mascot.

V tem kraterju bodo nato zbirali vzorce »svežih materialov«, ki tisočletja niso bili izpostavljeni vetru in sevanju. Na podlagi teh vzorcev bi lahko odgovorili na nekatera najbolj temeljna vprašanja o življenju in vesolju, med drugim, ali so elementi iz vesolja omogočili življenje na Zemlji.

Japonsko vesoljsko plovilo naj bi se na Zemljo vrnilo konec leta 2020 in s seboj prineslo dragocene vzorce.