Prvi odkrit predmet, ki je k nam prišel iz drugega osončja, je v zadnjem času postajal malo »čuden«. Predmet je začel postopoma spreminjati obliko in okoli njega se je začel širiti plin, kar ni značilno za asteroide. Nove raziskave, ki so jih znanstveniki opravili s Hubblovim teleskopom, so pokazale, da je 'Oumuamua v resnici komet.

Do spoznanja so prišli med raziskovanjem smeri, od kod je 'Oumuamua prišel v našo osončje. Med opazovanjem so opazili nenavadno pospeševanje predmeta, kar jih je glede na pretekle ugotovitve zelo presenetilo in je pomenilo, da njegove poti ne narekuje le gravitacija sonca. Raziskovali so veliko razlogov za spremembo hitrosti in zavrnili vse razen enega – plin, ki ga oddaja 'Oumuamua zaradi taljenja ledu, je kometu dodal dodaten potisk, je dejala Karen Meech, vodja ekipe astronomov z Instituta astronomije na Havajih, ki raziskuje ta nenavaden pojav v našem osončju.

Razlika med asteroidom in kometom

Ravno ta pojav je znanstvenikom razkril, da imajo opravka s kometom in ne asteroidom. Glavna razlika med predmetoma je, da je asteroid večinoma sestavljen iz nakopičenih skal ali grušča, kometi pa imajo v svoji sredini in blizu površja led. Ko se komet približa soncu, se led spremeni v plin, kar komet potisne in mu da dodatno hitrost.

Najtežje pri opazovanju in raziskovanju 'Oumuamue je, da je to prvi zaznan in raziskovan predmet, ki izvira iz drugega osončja, tako da ga znanstveniki ne morejo primerjati z nobenim drugim, je še dejala Meecheva.

Nadaljnjo raziskovanje je oteženo, saj se je komet že močno oddaljil in ga z danim teleskopom ni več mogoče raziskovati. V želji po zaznavanju in preučevanju še več predmetov izven našega osončja, so v Institutu astronomije na Havajih posodobili svojo opremo, ki bo znanstvenikom omogočala še boljši in bolj pogost pregled sončnega sistema, navaja Seeker.