Kako nagel je lahko vzpon nogometaša, zadnje čase na svoji koži čuti 19-letni slovenski nogometaš Jaka Bijol. Potem ko je še pred letom dni delal prve korake v prvi slovenski nogometni ligi v dresu velenjskega Rudarja, je včeraj v dresu moskovskega CSKA pripravil prvovrstno presenečenje, saj je na tekmi drugega kroga lige prvakov pred domačimi navijači s soigralci na kolena spravil trikratnega zaporednega evropskega prvaka Real Madrid. Mož odločitve je bil 20-letni hrvaški vezist Nikola Vlašić, brat skakalke v višino Blanke Vlašić, ki je po hudi napaki Tonija Kroosa vratarja Keylorja Navasa ugnal že v 2. minuti in s tem postavil tudi končni izid.

Kraljevi klub je sicer na stadionu Lužniki, kjer je bil tudi finale svetovnega prvenstva med Francijo in Hrvaško, dominiral in kar trikrat stresel okvir vrat, a vratarja Igorja Akinfejeva, ki je bil v izdihljajih tekme zaradi protestov izključen, mu ni uspelo premagati. Pri branjenju CSKA je eno ključnih vlog odigral prav Bijol, ki je bil nevaren tudi v napadu. V 53. minuti je po kotu nevarno streljal z glavo, v 77. pa je njegov strel ubranil Navas. Poraz je Madridčane pahnil v globoko krizo, saj jim že na tretjem zaporednem obračunu ni uspelo zatresti mreže nasprotnika.

Juventus nazadnje tako uspešen leta 1929

Trenutno pa ni moštva, ki bi v novo sezono vstopilo imenitneje od italijanskega Juventusa. Torinčani so na italijanskem prvenstvu na prvih sedmih tekmah zbrali prav toliko zmag in imajo pred najbližjim zasledovalcem Napolijem, ki so ga ugnali v soboto s 3:1, že šest točk naskoka. Enako uspešno pa je moštvo trenerja Massimiliana Allegrija tudi v ligi prvakov. Včeraj je namreč pred domačimi navijači vknjižilo drugo zmago, potem ko je s 3:0 na kolena spravilo švicarski klub Young Boys. Belo-črni so nazadnje tako uspešno v sezono krenili daljnega leta 1929. Junak včerajšnjega večera je bil 24-letni Argentinec Paulo Dybala, ki je dosegel vse tri zadetke.

Juventus je s poletnim nakupom Cristiana Ronalda nogometnemu svetu sporočil, da bo odkrito krenil po ligo prvakov, ki se mu zadnja leta vztrajno izmika. A le redki so verjeli, da lahko Torinčani že na začetku sezone delujejo tako dominantno. Portugalski zvezdnik je včeraj dogajanje na zelenici spremljal iz lože VIP, saj je imel zaradi rdečega kartona, ki ga je prejel na tekmi z Valencio, prepoved nastopa. A njegovi soigralci se tudi brez njega niso prav nič mučili s švicarskim nasprotnikom. Po fantastični podaji branilca Leonarda Bonuccija čez polovico igrišča je Dybala mrežo gostov zatresel že v peti minuti, ko pa je bil uspešen še v 33., je bilo jasno, da je zmagovalec odločen. Argentinec se z dosežkom ni zadovoljil in se je še naprej trudil na vse pretege ter bil za to nagrajen v 69. minuti, ko mu po podaji Juana Cuadrada ni bilo težko žoge potisniti v gol. Juventus na stadionu Allianz v skupinskem delu lige prvakov ni klonil vse od njegovega odprtja septembra 2011.

»Želel sem si take tekme. Moštvo je imelo pravi pristop, saj smo bili vseh 90 minut osredotočeni na igro,« je po tekmi povedal Paulo Dybala, ki mu Allegri na nekaterih dosedanjih tekmah ni ponudil veliko igralnega časa. »Jasno je, da si vedno želim igrati. Lani sem odlično začel in zadeval, a so mi proti koncu sezone pošle moči. Morda bo to pot drugače. Dejstvo, da nekaterih tekem nisem začel, me je pripeljalo do tega, da sem na treningih garal še bolj trdo, se odlično pripravil, zdaj pa žanjem sadove dela.«