Ste vedeli, da je klasična grška musaka pripravljena brez krompirja? Tiste prve prave grške musake niso imele krompirja, imele pa so vse klasične grške sestavine:

jagnječje ali goveje meso

paradižnik

jajčevce

in sir

Če imate narazpolago še kaj mletega mesa, pa pripravite še:

- Odličen čili con carne za mrzle dni

- Sočen jagnječji burger s tzatziki omako

- Mesna enolončnica s kislim zeljem in ohrovtom

- Mesni tortilija sendviči s papriko in avokadom

- Mesne kroglice s kremno špinačo

- Takosi z mesno-zelenjavno omako in paradižnikovo-avokadovo salso

Čudovita lastnost klasične grške musake je ta, da ni pretežka. Saj veste, kako se počutite, če pojeste kos tiste bolj znane različice s krompirjem? Nabasano! Ta musaka ni taka. Je bolj rahla, bolj sočna in z veliko skledo solate fantastično kosilo. A vseeno nasitna!

Še nekaj besed o začimbah. Če v trgovini ne najdete Kotányi začimbne mešanice gyros, naredite svojo. Uporabite origano, česen, čebulo, papriko, poper in rožmarin.

Še nekaj pomembnih opozoril glede te jedi:

jajčevce narežite na enako debele rezine – na kakšen centimeter in pol – saj bodo tvorile vašo podlago musaki

jajčevce lahko spečete v pečici kot opisano v receptu, lahko pa rezine popečete tudi v ponvi z nekaj olja

uporabite lahko jagnječje ali goveje meso, lahko pa tudi mešanico govejega in svinjskega

rdeče vino ni nujno obvezno, da pa jedi lepo aromo; če nimate rdečega, pa seveda lahko uporabite tudi belega

če nimate začimbne mešanice gyros, uporabite mešanico začimb po želji; čebulo, česen, origano, papriko, rožmarin, poper in sol

bešamel mora bit kremast kot puding; da se izognete grudicam, med dodajanjem mleka ves čas mešajte

ko v bešamel umešate rumenjak, bešamel takoj premešajte, da se vam rumenjak v toplem bešamelu ne bo začel kuhati

musako lahko pripravite tudi vnaprej in jo pred postrežbo le še specite

najlepše se bo musaka rezala, ko bo čisto ohlajena

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 4 lačne osebe):

Sestavine za jajčevce:

2 jajčevca

olje

sol

poper

Sestavine za mesno omako:

500 g mlete govedine ali jagnjetine

1 rdeča čebula

4 stroki česna

1 zavitek Kotányi začimbne mešanice Gyros

2 žlici paradižnikovega koncentrata

0,5 dcl rdečega vina

400 g pelatov (ali 4 sveži olupljeni in nakockani paradižniki)

Olje

Sestavine za bešamel omako:

5 dcl mleka

50 g masla

50 g (polnozrnate) moke

1 ščepec Kotányi muškatnega oreščka

50 g naribanega parmezana

1 jajčni rumenjak

PRIPRAVA

Najprej pripravite jajčevce. Oprane previdno narežite na recime, široke približno centimeter in pol, nato pa položite na pekač, obložen s papirjem za peko.

Jajčevce pokapajte z oljem, malo posolite in popoprajte ter pecite približno 20 minut v pečici, ogreti na 190°C.

Medtem, ko se jajčevci pečejo, pripravite mesno omako. Na segretem olju zmehčajte sesekljano čebulo. Nato dodajte meso in ga popecite, da se obarva ter spusti vodo. Meso s kuhalnico razdrobite, nato pa počakajte, da voda izpari. Dodajte paradižnikovo mezgo, celo vrečko Gyros začimbne mešanice in sesekljan česen.

Premešajte ter kuhaje še 2 minuti, dodajte vino in počakajte, da vino izpari. Nato dodajte pelate ali nakockan olupljen paradižnik ter o,5 dcl vode ter kuhajte, da se meso skuha in zmehča, nato pa tekočina povre, da dobite kremasto mesno omako.

Na koncu pripravite še bešamel omako. V kozici stopite maslo, nato pa dodajte moko. Dobro premešajte in kuhajte nekaj minut, da se moka skuha. Nato postopoma dodajajte mleko in ves čas mešajte, da se znebite grudic. Ko dobite pudingu podobno zmes, pustite da še nekaj minut vre. Nato bešamel odstavite, dodajte muškatni orešček, rumenjak in sir. Dobro premešajte, da dobite kremasto omako.

Pekač – velik približno 23 cm x 15 cm – namažite z oljem ali maslom. Na dno razporedite polovico jajčevcev. Na jajčevce nato razporedite vso mesno omako. Na mesno omako dajte še preostale jajčevce, na jajčevce pa prelijte bešamel omako.

Musako pecite približno 45 minut do 1 ure v pečici, ogreti na 180°C. Pečena bo, ko se bo vrh lepo zlato zapekel.

Pečeno musako vzemite iz pečice, nato pa počakajte, da se malenkost ohladi, saj se le tako lepo reže. Servirajte in postrezite z veliko skledo solate.