Porketa (it. porchetta) je slana, mastna in izjemno sočna svinjska pečenka, ena od svetinj italijanske kulinarične tradicije. Pravzaprav gre za rulado iz potrebušine brez kosti, z maščevjem in kožo, ki jo pogosto nadevajo z jetri in semeni divjega koromača (obvezna začimba) ter jo pečejo ob živem ognju na drva tudi več kot osem ur. Jed, ki so jo italijanske oblasti uvrstile na seznam tradicionalnih jedi s posebnim kulturnim pomenom, je precej slana in zaradi izbranih začimb izjemno aromatična. Pripravljajo jo po vsej Italiji, izvira pa iz Ariccie blizu Rima, ki jo je vzel za svojo. Tam je namreč porketa v smislu nadeva za sendvič močno razširjena kot poulična hrana in celo kot nadev za belo pico. Skoraj povsod drugod velja predvsem za praznično jed. Razširjena je tudi v Laciju in Abrucih, kjer jo počasi pečejo z rožmarinom, česnom in poprom. V Umbriji jo polnijo z drobovino, slanino, česnom, obilico popra in divjim koromačem. V Trevisu jo pripravljajo s poprom, divjim koromačem, česnom in belim vinom, nato pa jo sedem ur pečejo pri 200 stopinjah Celzija. Na Sardiniji porketi pravijo porceddu in jo pečejo nad lesom mirte in brina.