Sezona paprike traja vse poletje, ob njegovem koncu, ki bo napočil kmalu, pa nastopi vrhunec, ki pomeni vlaganje, kuhanje ajvarja in podobna opravila, povezana s pripravo ozimnice. Nadevana paprika pa je ena najokusnejših svežih jedi iz tega srednjeameriškega sadeža. Priljubljena je domala po vsem svetu, tudi v vseh državah nekdanje Jugoslavije, kjer marsikje še danes velja za nekakšno narodno jed. Na to se lahko spomnimo vselej, ko v času obilice zrelih paprik diši okoli marsikaterega hišnega vogala, da stopnišč v blokovskih naseljih niti ne omenjamo. Morda prav zaradi tega polnjeno papriko v naših koncih žal ponujajo predvsem v menzah in okrepčevalnicah, drugod po svetu je to splošno priljubljeno jed namreč mogoče dobiti tudi v boljših restavracijah. Seveda ne polnjeno z najcenejšo mešanico mletega mesa in riža ter ne nujno v družbi obveznega krompirjevega pireja in paradižnikove omake. Papriko lahko namreč med drugim nadevamo tudi s svojo najljubšo rižoto ali z ajdovo kašo z gobami, spečemo in skupaj s solato postrežemo kot glavno jed. Če vse skupaj še gratiniramo, ne moremo prav pretirano zgrešiti.