Vlada je na današnji seji imenovala pogajalsko skupino za pogajanja s sindikati javnega sektorja. Pogajalsko skupino bo vodil Peter Pogačar, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za delo v Cerarjevi vladi ter glavni tvorec zadnje pokojninske reforme in reforme trga dela, njegova namestnica pa bo Lidija Apohal Vučkovič, glavna inšpektorica inšpektorata za javni sektor, ki je bila v ožji sestavi pogajalske skupine tudi med zadnjimi pogajanji. V ožji sestavi bodo še Vojmir Urlep, državni sekretar in ključni ekonomski svetovalec v kabinetu premierja Marjana Šarca, nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak, državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec, Mojca Ramšak Pešec z generalnega sekretariata vlade, Štefka Korade Purg in Branko Vidič z ministrstva za javno upravo in v. d. direktorja urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle.

Pogačar ni politična osebnost

Minister za javno upravo Rudi Medved je po seji vlade povedal, da se bo pogajalska skupina sešla v prihodnjih dneh in pripravila izhodišča, pogajanja pa bi naj se začela v 14 dneh. Peter Pogačar, ki bo imel polna pooblastila vlade pri vodenju pogajalske skupine, ima po njegovih besedah izkušnje in dolgoletno prakso delovanja v državni upravi. Njegova prednost naj bi bila tudi v tem, da ni politična osebnost, zaradi česar bo lahko k novemu izzivu pristopil bolj neobremenjeno.

Da sam kot minister za javno upravo ne bo vodil pogajalske skupine, po Medvedovih besedah ni nenavadno. Kot je pojasnil, so na vladi tak dogovor sprejeli že na začetku, sicer pa sam meni, da so bila v preteklosti najuspešnejša pogajanja s sindikati takrat, ko jih niso vodili ministri in ko so prihajali iz zasebnega sektorja. Pri tem je mislil na gospodarstvenika Igorja Umeka, ki je bil na čelu vladne pogajalske skupine med letoma 2001 in 2008, ko sta bila sprejeta zakon o sistemu plač in kolektivna pogodba za javni sektor.

Z izborom pogajalcev zadovoljni tudi v sindikatih

Medved je tako kot že prejšnji teden na seznanitvenem sestanku s sindikati povedal, da pogajanj ne bodo začeli na novo, ampak jih bodo nadaljevali, kar pa ne pomeni, da se bodo nadaljevala s točke, kjer so bila marca po Cerarjevem odstopu prekinjena. »Izhodišča bodo izhodišča nove vlade,« je poudaril minister, ki pričakuje, da bodo pogajanja hitro končana. »Z malo nezadovoljstva na obeh straneh, a tak je pač vsak kompromis,« je dejal.

Z izbiro pogajalske skupine so zadovoljni tudi v sindikatih. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj ocenjuje, da je vlada imenovala kakovostno ekipo, ki je dovolj usposobljena za naporna pogajanja in bo lahko osredotočena na bistveno, torej podpis stavkovnih sporazumov. Čeprav opozarja, da Pogačar nikoli ni sodeloval pri pogajanjih o plačnem sistemu, pa ceni njegovo strokovnost in dosedanje delo na ministrstvo za delo.