Podjetje Mercury Mena svojim delavcem ni plačalo več tisoč dolarjev plače in dodatkov k plači in jih tako pustilo brez vseh prihodkov, je zapisala v Londonu ustanovljena organizacija za človekove pravice Amnesty International. Gostiteljica svetovnega prvenstva 2022 se tako znova otepa obtožb kršenja človekovih pravic.

Amnesty trdi, da vsaj 78 delavcev iz Nepala, Indije in Filipinov od februarja 2016 naprej ni prejelo nobenega plačila. Podjetje delavcem v povprečju dolguje po 1700 evrov, kar za nekatere predstavlja večmesečni dodatek k plači. V nekaterih primerih je to delavcem uničilo življenje, saj so bili nekateri med njimi primorani vzeti visoka bančna posojila, da so lahko obdržali službo v zelo bogati zalivski državi.

Eden izmed filipinskih delavcev, Ernesto, je Amnestyju povedal, da ima po dveh letih dela v Katarju višje dolgove, kot jih je imel pred prihodom na delo v tujino. Nekateri nepalski delavci pa so morali prekiniti šolanje svojih otrok ali prodati zemljo, da so lahko plačali dolgove, ki so nastali zaradi dela v Katarju.

Fifa se je distancirala od kršitev

»Z zagotovitvijo plačila, ki ga dolgujejo delavcem, bi Katar migrantom lahko pomagal, da bi ti ponovno normalno zaživeli,« je povedal Steve Cockburn, direktor Amnestyja za globalne izzive. Mercury Mena naj bi izkoristil katarski sistem sponzorstva "kifala", ki delavcem preprečuje menjavo službe in zapustitev države brez dovoljenja šefa. Amnesty pravi, da so neplačanim delavcem sčasoma pustili, da zapustijo Katar, a so to morali storiti na lastne stroške.

Delavci arabskega podjetja so pomagali graditi tako mesto Lusail, ki bo gostilo uvodno tekmo SP 2022, kot tudi predstavitveni stadion, s katerim so si Katarci pomagali, da so decembra 2010 prepričali Fifo in postali gostitelji SP 2022. Fifa je vse očitke Amnestyja zavrnila. »Nimamo razloga, da bi verjeli, da je poročilo o kršitvi pravic delavcev v resnici povezano s Fifo in SP 2022,« je za AFP povedal tiskovni predstavnik Fife: »Obžalujemo, da je sporočilo Amnestyja tako zavajajoče.«

Aprila je Mednarodna organizacija za delo (ILO) v katarski prestolnici odprla pisarno kot del dogovora, v okviru katerega bo telo Združenih narodov lahko nadziralo delavske reforme v emiratu. V Katarju sicer dela okoli dva milijona tujih delavcev, veliko med njimi jih je zaposlenih ravno zaradi velikih infrastrukturnih projektov, povezanih z nogometnim mundialom.