Nemška Katoliška cerkev se je danes opravičila žrtvam, ki so jih spolno zlorabili duhovniki. Predsednik nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx, je ob tem dejal, da je treba storilce privesti pred roko pravice.

Nemška škofovska konferenca je predstavila poročilo o desetletjih spolnih zlorab otrok v nemški Katoliški cerkvi. V letih 1946–2014 je 1670 nemških klerikov zlorabilo skoraj 3700 mladoletnikov, večinoma fantov. Avtorji poročila ob tem opozarjajo, da je to samo vrh ledene gore in da je razsežnost problema veliko večja. »Moram zelo jasno povedati, da je spolna zloraba zločin. Tisti, ki so krivi, morajo biti kaznovani,« je poudaril Marx in dodal, da se kot predsednik nemške škofovske konference opravičuje za vse napake in povzročeno bolečino. »Nismo se soočili z incidenti in s posledicami, to se začne zdaj,« je dejal na novinarski konferenci v Fuldi.

Korak naprej, a premajhen

Žrtve zlorab so kritične do poročila, češ da ne vsebuje ukrepov za izločitev storilcev. Ob tem so pozvali Cerkev, naj temeljito revizijo zlorab opravijo neodvisni strokovnjaki. Zavzemajo se tudi za izplačilo odškodnin žrtvam. V združenju žrtev Eckiger Tisch menijo, da je poročilo površno, saj temelji na nepopolnih arhivih. »Nismo dobili imen storilcev. Nismo dobili imen odgovornih škofov, ki so skozi desetletja izpopolnili sistem prikrivanja spolnih napadov,« so dodali. Nemška pravosodna ministrica Katarina Barley je prav tako pozvala Cerkev, naj prevzame odgovornost za desetletja prikrivanj in zanikanja ter sodeluje s tožilstvom, da bodo primeri končali na sodišču.

Raziskava je tudi pokazala, da je bila več kot polovica žrtev stara 13 let ali manj. Za izdelavo poročila so avtorji preučili 38.000 dokumentov iz 27 nemških škofij. Raziskovalci s treh univerz, ki so po naročilu Cerkve pripravili poročilo, opozarjajo, da je pravi obseg zlorab veliko večji, saj so bili številni dokumenti uničeni ali prirejeni.

Številni duhovniki, ki so zlorabljali otroke, so bili premeščeni v druge župnije, ki niso bile opozorjene na njihovo zločinsko preteklost. Le eden od treh spolnih prestopnikov oziroma 566 od 1670 obtoženih je svoja dejanja pojasnilo na disciplinskem zaslišanju Cerkve. 154 teh primerov se je končalo brez kazni, 103 pa le z opozorilom.