Pri nekaterih drugih energentih so stroški ogrevanja morda nekoliko višji, je pa potrebna manjša investicija, zato so tudi drugi sistemi ekonomsko upravičeni in konkurenčni. Odvisno od objekta, uporabnika in njegovih navad ter zahtev.

Servis – pa tudi razmislek

Dejstvo je, da je nujno imeti dobro izolirano hišo ali stanovanje, zagotovo pa je pri vseh pečeh nujen redni servis, ob katerem bo pooblaščeni serviser poskrbel še za nastavitve in tudi tako boste za nekaj evrov zmanjšali stroške ogrevanja. To je kot prvo. Kaj lahko pa se vam zgodi, da vam bo serviser priporočil zamenjavo peči, kajti več kot 30 let stare peči na zemeljski plin ali kurilno olje, da ne govorimo o tistih na lesno biomaso oziroma drva, so preživete. In ne le to, lahko so tudi nevarne in zato je v takih primerih predlog za zamenjavo več kot upravičen. Peči in kotli iz osemdesetih in devetdesetih let so imeli pričakovano življenjsko dobo sicer okoli 30 let, z vidika neavtomatiziranega delovanja, tehnične dotrajanosti ali potratnosti pa so sporni z ekološkega in finančnega vidika. V mestih, v katerih je dolga leta plinovod, so vse od začetka nameščali plinske peči na atmosferski vlek. Zraka v prostorih je bilo zaradi slabih oken dovolj, dodali pa so tudi zračnike za dodatno prezračevanje prostora, kjer stoji peč. Danes so pri teh pečeh težave zastarela tehnologija, nevzdrževanje, potratnost, ekološka spornost in, to vam še posebej polagamo na srce, predstavljajo tudi potencialno nevarnost za zastrupitve s CO, še zlasti če ste v vmesnem času zamenjali okna in hkrati niste poskrbeli za dotok svežega zraka do peči.

Ali pa na drugi strani peči na kurilno olje, pri katerih številni še vedno vztrajajo. Podatki o izboljšanem izkoristku oziroma manjši porabi med starim in sodobnim oljnim kondenzacijskim kotlom so skoraj neverjetni. Že v primerjavi s klasičnim nizkotemperaturnim kotlom je poraba manjša za okoli 15 odstotkov, v primerjavi s starimi kotli pa lahko porabo zmanjšamo tudi do 40 odstotkov. In zdaj računajte …

Drva niso preživeta

Biomasa je zelo racionalen energent, vendar ob tem ne smemo pozabiti, da so stare peči na drva eni največjih onesnaževalcev zraka s trdimi delci in drugimi plini, kar direktno pomeni zastrupljanje samih sebe. Podobno kot druge peči, ki porabljajo zrak iz prostora, so lahko tudi nevarne, seveda v stanovanjih, ki jih nekateri dogrevajo s pomočjo različnih kaminov, hkrati pa imajo stanovanje zrakotesno zaprto, zato peč nima dotoka zunanjega zraka, potem vključite še napo ter ventilator v kopalnici in zastrupitev je tukaj. Sodobne peči na trda goriva ponujajo neverjetno veliko možnosti, je pa v odvisnosti od avtomatiziranega delovanja (če niso na pelete) praviloma racionalno vgraditi večji zalogovnik tople vode. Kotli na pelete so bolj primerni za uporabnike, ki želijo avtomatiziran sistem, pri uplinjevalnih kotlih na polena je sicer potrebno nalaganje, so pa že tako avtomatizirani, da se vam bo ob zamenjavi starega kotla s sodobnim uplinjevalnim zdelo tako, kot da bi kolo stare mame (še brez prestav) zamenjali za ferrari.

Elektrika

V sistemu ogrevanja je elektrika vsekakor zanimiva. Kot prvo, brez nje ne bo delovala nobena TČ, prav tako pa tudi ne večina drugih peči, niti tista na drva. Kot drugo pa so kot dodatno ogrevanje ali razvajanje v določenih prostorih ali njihovih delih zelo uporabni infrardeči paneli. Tu so še električni kotli za centralno ogrevanje, njihove glavne prednosti pa so enostavnost montaže, avtomatizirano delovanje in enostavno rokovanje ter predvsem nizki investicijski stroški, saj ne potrebujemo nobenih dimnikov in posebnih priključkov, peči manjših moči lahko enostavno priključimo kar naravnost v vtičnico, močnejše pa zahtevajo trifazni tok.

Kakor voznikom ni pisan na kožo en sam avto ali samo avtomobili na določen energent (dizel, bencin, utekočinjeni naftni plin, elektrika), tako je pri izbiri sistema za ogrevanje treba pogledati različne sisteme, ki so primernejši za določen objekt in tudi način bivanja. Vsekakor pa – peč, staro 30 ali celo več let, je skoraj obvezno zamenjati.

Zamenjava peči

Ampak s katero? Pri nakupu ne sledite samo svojemu znanju ali priporočilom prijateljev, ampak se temeljito pogovorite s strokovnim svetovalcem. Pretehtajte in tudi izračunajte, kaj vam prinese nakup določene peči, in vsekakor upoštevajte letne stroške in amortizacijo ter še marsikaj. Pri tem vam bodo najbolje pomagali strokovni svetovalci.

Ob vsem tem je nekaj nadvse zanimivo. Nedavno je severni del Japonske prizadel tajfun, potem pa še potres, in to pokrajino okoli Sapora. Gre za območje, ki je posebno bogato s snegom, ki ga vsako leto zapade več metrov. Zanimive pa so njihove hiše in ogrevanje. Hiše niso posebej izolirane, skozi okna piha, kot je skozi naša pred tridesetimi leti, hiše pa ogrevajo s pomočjo toplozračnih peči na utekočinjeni naftni plin, ki ga hranijo v visokih cisternah, podobnih našim za varjenje s plinom. V bistvu od zunaj vpihujejo topel zrak v objekt, kar je podobno sistemom za ogrevanje šotorov. Tehnologija, pred katero bi se zmrdoval vsak strokovnjak, če pa bi kdo hotel v Sloveniji ta sistem celo uporabiti za ogrevanje, bi bil halo do neba. V razviti Japonski pa se na ta način ogrevajo cele vasi. Pa bodi potem pameten …