Ministrstvo v sporočilu navaja, da »žal s strani določenih medijev, kot sta n.pr. Standard in Falter ter v zadnjem času tudi Kurier, prihaja do enostranskega in negativnega poročanja« o avstrijski policiji, zaradi česar ministrstvo »predlaga, da bi komunikacijo s temi mediji omejili na zgolj zakonsko predviden obseg«.

V sporočilu je tudi navedeno, da naj bi policija v sporočilih za javnost navajala tudi državljanstvo in status bivališča osumljenca kaznivega dejanja, ter da naj bi prav tako okrepili obveščanje javnosti o kaznivih dejanjih s področja spolnosti.

Sporočilo je v pristojnim za komunikacije pri avstrijski policiji poslal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Christoph Pölzl. V odzivu se je avstrijsko notranje ministrstvo postavilo v bran priporočilu. Ob tem so dodali, da notranji minister iz vrst svobodnjakov Herbert Kickl ni bil ne pošiljatelj in ne prejemnik sporočila.

Opozicija poziva k prevzemu politične odgovornosti

Ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA odzval tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz in poudaril, da ni sprejemljiva nobena oblika omejevanja svobode medijev. Odgovorni za komunikacije ne smejo izključevati določenih medijev, je še dejal.

Odzvali so se tudi v opozicijskih strankah. Avstrijski socialdemokrati so tako zahtevali, da bi moral politične posledice prevzeti Kickl, zadnji odgovoren pa je kancler Kurz. Neos in Lista Pilz sta menila, da bi moral minister odgovarjati na vprašanja poslancev na sredini seji avstrijskega parlamenta. V Neosu so ob tem dodali, da če z odgovori ministra ne bodo zadovoljni, bodo sprožili zahtevo za njegovo interpelacijo.