»Želimo sklepati zavezništva v Evropi, a neodvisno od ZDA, Rusije ali kogarkoli drugega,« je povedal evropski poslanec iz vrst te skrajno desne avstrijske stranke Harald Vilimsky. »Sami želimo rasti in se širiti ter sami razvijati naš program in ideje, a zagotovo ne pod vodstvom nekoga, ki je aktiven v ZDA,« je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Je pa stranka izrazila pripravljenost na sodelovanje z Bannonom na nekaterih področjih. Sodelovali bi lahko v obliki think-tanka ali digitalnega medija.

Nekdanji politični strateg predsednika ZDA in desničarski ideolog je julija napovedal ustanovitev fundacije The Movement oziroma Gibanje s sedežem v Bruslju. Pojasnil je, da želi z njo na stari celini zanetiti desničarski populistični upor. Njen namen je izvajanje javnomnenjskih anket in svetovanje evropskim desničarskim skupinam.

Srečal se je že z italijanskim notranjim ministrom in vodjo skrajno desne stranke Liga Matteom Salvinijem, ki se je Gibanju konec tedna tudi že pridružil.

Madžarski premier Viktor Orban, ki se je prav tako že srečal z Bannonom, je medtem v torek dejal, da ga »stvari, ki ne zadevajo Madžarske, ne zanimajo«.