Marc Marquez in Valentino Rossi sta si v Brnu na deseti dirki letošnje sezone motociklističnega razreda moto GP oba silno želela zmage. Španec je namreč vozil svojo stoto dirko v elitnem razredu, Italijan pa je kot prvi v zgodovini presegel mejo 6000 skupno osvojenih točk v karieri. Na koncu se je Marquez moral zadovoljiti s tretjim, Rossi pa četrtim mestom. Na vrhu sta namreč kraljevala dirkača Ducatija – zmago je slavil Andrea Dovizioso, drugo mesto pa si je privozil Jorge Lorenzo.

»Po pravici povedano nisem pričakoval, da bom tako hiter. Jorge in Marc sta bila ves čas blizu, a se je na koncu razpletlo najbolje, kot se je lahko. Vsi smo vozili na meji. Veliko dela smo vložili v ta uspeh, zato sem resnično vesel za Ducati,« je po današnji dirki (v živo naj bi si jo ogledalo približno 15.000 slovenskih ljubiteljev motociklizma) z nasmeškom na obrazu razlagal Andrea Dovizioso, ki je tako na najboljši možni način unovčil prvi startni položaj s kvalifikacij. Vmes se je sicer v vodstvo prebil tudi Valentino Rossi, ki pa ni zdržal tempa zmagovalne trojice, ki je proti koncu uprizorila pravi troboj. Ducatija sta uspela za seboj zadržati Marqueza, Lorenzo pa je v zaključku sicer nakazal, da bi šel rad mimo Doviziosa, a se je sprijaznil z drugim mestom. »Dirka je bila spektakularna, saj smo se trije udarili za končno zmago. Uresničil se nam je načrt, da smo na začetku nekoliko varčevali z gumami. Imel sem priložnost za zadnji napad, a sem moral paziti na Marqueza. Za Ducati se je s prvim in drugim mestom razpletlo odlično,« tako kot Dovizioso moštvenega uspeha ni pozabil poudariti Jorge Lorenzo.

Vodilni v svetovnem prvenstvu Marc Marquez s tretjim mestom ni bil nezadovoljen, saj je skupno prednost pred Rossijem še povečal in sedaj znaša velikih 49 točk. »Vsi vemo, da mi steza v Brnu ne leži najbolje. Kljub temu sem bil izredno blizu zmagi, zato moram biti zadovoljen. Cilj tokratnega konca tedna je bil, da povečam prednost v skupnem seštevku. Na Češko sem prišel s 46 točkami zaloge, sedaj jih imam 49. Naloga opravljena,« je razpredal Marc Marquez.

Zaradi zgodovinskega mejnika, saj je kot prvi presegel mejo skupno osvojenih 6000 točk, za kar je potreboval 22 let nastopanja na dirkah v vseh razredih, na koncu ni bil razočaran niti Valentino Rossi. »Dobil sem bitko s Calom Crutchlowom za četrto mesto, za stopničke pa motor ni bil dovolj dober. Več je bilo tokrat enostavno nemogoče doseči.«