IAAF bo najprej preučila poročilo Wade, šele potem se bo odločila, kako bo ravnala v primeru ruskih tekmovalcev, je danes sporočila vrhovna atletska organizacija. Do odločitve o morebitnem nastopu pa bržkone ne bo prišlo pred decembrom, ko bo o njej odločal svet IAAF.

»Vrnitev pooblastil Rusadi je bila le eden od treh pogojev za vrnitev ruskih atletov na tekmovališča. Mi postavljamo svoje zahteve, v atletiki se je to pokazalo za dobro pot v zadnjih treh letih. Še naprej se bomo zanašali na svoje delovne skupine, ki bodo pot za vrnitev ruske atletske zveze na tekmovanja odprle šele, ko bodo izpolnjeni vsi zahtevani pogoji,« je sporočil predsednik IAAF Sebastian Coe.

Kot preostala dva pogoja, ki jih mora Rusija še izpolniti, pri IAAF poudarjajo priznanje poročil McLarnove in Schmidove komisije, da je bilo v sistemski doping vpleteno tudi rusko športno ministrstvo. Poleg tega bo morala ruska stran zagotoviti dostop do vzorcev, odvzetih med letoma 2011 in 2015, ki jih hranijo v moskovskem laboratoriju, oziroma dokumentov, povezanih z njimi.