Projekcije domačih filmskih stvaritev so se s portoroškega Festivala slovenskega filma že preselile v prestolnico. Na slavnostni premieri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so se te dni zglasili ustvarjalci mladinske romantične komedije Gajin svet, v kateri opozarjajo na pasti interneta za mlada dekleta in razpoke v idili moderne nuklearne družine dobro situiranih zdravnikov, ki vozijo prestižne avtomobile.

Film je režiral Peter Bratuša, sicer znan po nadaljevanki Življenja Tomaža Kajzerja in še pred tem kulinaričnih oddaj, najbolj tistih, v katerih sta nastopala zakonca Luka Novak in Valentina Smej Novak. Bratuševa naklonjenost bližnjim posnetkom priprave hrane v svetlih in modernih kuhinjah je prišla prav tudi v Gajinem svetu – pred štedilnik so v mnogih kuharskih prizorih najraje postavili Sebastiana Cavazzo, ki je tam pekel jajca in se sčasoma izuril še za palačinke. V filmu mu za gospodinjska opravila verjetno spretnejša soproga (Jana Zupančič) namreč pobegne zdravit otroke v Afriko, kljub svoji naporni in sodeč po družinskem avtomobilu dobro plačani zdravniški službi (ki vključuje kolonoskopske preglede) pa si pri skrbi za dva otroka ali vsaj pri kuhanju vseeno ne najame pomoči. Se pa zaljubi v mlado glasbenico (Ajdo Smrekar), ki hčerko Gajo (Tara Milharčič) poučuje saksofon. Film že navdušuje otroke in mladino, na premieri pa so se poleg glavnih igralcev med drugim oglasili Boris Cavazza in Ksenija Benedetti, Katarina Čas in celo Mojmir Sepe, ki je filmu posodil svojo zimzeleno popevko Zemlja pleše. Med obiskovalci so opazili celo nekdanjo prvo snaho Ljubljane Vesno Janković, ki je prišla v družbi hčerke.

Janković naj vodi Ljubljano še sto let, Lorella ima rada internet

Župan Zoran Janković se medtem že udejanja v predvolilnih aktivnostih, na njegovem profilu na instagramu pa se je znašel celo naš kolega Tone Fornezzi - Tof in v posnetku priznal, da sicer ne ve, kdo je ustanovil Ljubljano, zagotovo pa jo je »naredil« aktualni župan in zato upa, da bo to počel še naslednjih sto let. Tof je sicer podprl tudi akcijo Evropskega tedna mobilnosti in se po svežem asfaltu Gosposvetske ulice vozil s skirojem. Kakovostnemu gibanju v čast so se sestali člani prestižnega fitnes kluba oziroma »centra dobrega počutja« Sunny Studio, kjer so organizirali vsakoletno »sproščeno zabavo za poslovne partnerje in prijatelje«. Poleg lastnice Sonje Poljanšek Škrabec, njenega soproga Janeza Škrabca in mnogih gospodarstvenikov sta prišla zakonca Tanja Ribič in Branko Đurić - Đuro, manjkal pa ni niti slavni odvetnik Peter Čeferin, ki tam z osebnim trenerjem redno trenira trikrat na teden.

Pravno pomoč tačas potrebujejo udeleženci resničnostnega šova Bar na Planet TV, kjer imajo za sabo resnično slab teden. Tekmovalci jim kljub grozeči denarni kazni uhajajo zaradi policijskih intervencij in slabih stanovanjskih razmer v kletnem stanovanju, kjer so se po njihovih pričevanjih menda zaredile miši in bolhe. Televizija Slovenije medtem pripravlja bolj omikane vsebine, saj so napovedali novo sezono oddaj za tiste, ki jih zanimajo dobri avtomobili, lepa domovanja in visoka moda. Oddajo o notranjem dizajnu bo po novem vodil Boštjan Romih, ki je sicer vajen bolj zabavnih žanrov, a se spozna tudi na oblikovanje, ne nazadnje je njegova žena arhitektka. Modo nam bo v novi sezoni oddaje Bleščica še naprej razlagala Lorella Flego, ki se je ta teden pogovarjala z revijo Nova in omenila, da je v zadnjem obdobju odkrila internet. »V zadnjih letih sem se odločila da povečam angažiranost na internetu, ker se tukaj največ dogaja in gre svet v to smer,« ugotavlja Flegova in priznava, da v resnici najraje od vsega piše za svoj blog.

Plestenjak bi žensko pil kot staro vino, Crnković hipster

Slovenski tisk nas je tudi ta teden založil z rednim odmerkom intervjujev z Janom Plestenjakom, ki še vedno promovira prihajajoči album in koncert v Stožicah. Med drugim se je pogovarjal z revijo Obrazi in tam poleg obveznega postanka pri temi o ljubezni spregovoril o najljubšem čtivu oziroma modrosti, ki jo premore brez knjig. »Veliko razmišljam in berem intervjuje. Na youtubu in na televiziji sledim mislim zanimivih ljudi. Všeč mi je, ko z ulično modrostjo pridem do istih zaključkov kot psihologi in filozofi, to je zame kompliment,« se je Plestenjak pohvalil v odgovoru na novinarkino vprašanje, kaj rad bere. O ženskah pa takole: trenutno je v fazi spoznanja, da ni dobro imeti več deklet, ampak samo eno in potem tisto »piti kot staro dobro vino«.

A z vinom so lahko težave. Vsaj tako je reviji Zvezde razložil Vlado Kreslin, ko so ga vprašali, kako pred koncertom neguje svoj značilni raskavi glas. Menda se zaradi klimatskih naprav rado zaplete v poletnem času, zato takrat pred nastopi namesto glasilkam manj prijaznega rdečega raje pije belo vino. Resnejših tem se je v glasbenem intervjuju za razvedrilno TV-prilogo Pilot lotila Danica Lovenjak, ki je člane zasedbe Laibach spraševala, zakaj po njihovo nobena država ni neodvisna, kaj menijo o brexitu in kakšna prihodnost čaka Slovenijo na splošno. Bolj intimne eksistencialne teme v svoji kolumni za Obraze odpira Marko Crnković, saj ugotavlja, da je premlad za hipija in obenem prestar za hipsterja, pa čeprav si rad privošči kozarec craft piva v modernem lokalu na ljubljanski tržnici.

Mario Galunič ima po novem psa in vrtnari

Z leti se človek spremeni, pritrjuje nekdanji urednik razvedrilnega programa na nacionalni televiziji Mario Galunič. Reviji Zvezde je predstavil »svojo novo ljubezen«, v njegovem primeru novega psa. Zaradi črnega pritlikavega šnavcerja je po desetih letih celo spregovoril s sosedi v bloku. »Pogovarjam se z ljudmi, s katerimi se sicer ne bi, saj nisem imel razloga, zdaj pa je razlog kuža,« priznava po novem najboljši sosed Mario Galunič, čeprav se med vikendi vseeno raje umakne na Dolenjsko, ker ima tam urejen vrt s cvetočimi trajnicami. Da uspevajo, kot je treba, se redno posvetuje z botaničnimi strokovnjaki.

Novo ljubezen ima tudi nekdanji TV-žirant in direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, smo izvedeli v Suzy. Že lep čas se namreč sestaja s Tino Princes, inšpektorico za delo, ki je preiskovala posle Slovenske filharmonije v času njegovega vodstva, pa razen njegove ljubezni seveda ni našla nič drugega.