Novi BMW motor razreda R 1200 GS s svojo tehnologijo predstavlja pravo revolucijo. Nemški BMW je na svojem Youtube kanalu objavil video, ki prikazuje nedavni razcvet v razvoju tehnologije za pomoč vozniku. Najnovejši motor je zmožen povsem samostojnega prižiga, nagibanja v ovinkih, zaviranja in ugašanja.

Več kot dve leti aktivnih raziskav

Tehnologijo smo izpopolnjevali celi dve leti in rezultati našega truda so že razvidni. Krajši video prikazuje BMW motor na poskusni vožnji, kjer se vse od zagona, prek zavojev, do zaviranja in ustavljanja vozi povsem samostojno brez voznika, so za Verge povedali pri BMW Motorrad.

Njihov namen ni prodaja motorja, ki vozi popolnoma samostojno, ampak si z novo tehnologijo zaradi velikega števila smrti motoristov želijo zmanjšati nevarnost v kritičnih voznih situacijah. V raziskavi, ki jo je leta 2016 naredilo Ministrstvo za promet v Združenih državah Amerike so namreč ugotovili, da je možnost smrtnega izida pri motoristih kar 28-x večja kot je pri voznikih avtomobilov. Ti so zaradi najnovejše tehnologije in zanesljivih funkcij, kot sta avtomatsko zaviranje v sili in pomoč za ohranjanje voznega pasu, veliko bolj varni od motorja.

Motor na trgu ni še na voljo

Podjetje priznava, da še vedno obstaja kar nekaj izzivov, s katerimi se soočajo in zaradi katerih motor še ni na voljo na trgu, a so s sedanjo izvedbo bližje kot kdaj koli prej. Prenašanje funkcij, ki so lahko izvedljive v avtomobilski industriji na motor izgleda bolj enostavno, kot v resnici je. Teoretično seveda lahko brez večjih težav ustvarimo motor, ki bo ob nesreči avtomatsko začel zavirati, da bi se izognil nesreči. A je to na motorju veliko težje, saj se motor ustavi, motorista pa odnese naprej. Glede na stopnjo nadzora motorista nad ravnotežjem svojega motorja, lahko kakršenkoli avtomatski nadzor ustvari novo nevarnost za motorista.