Rusija ve, kdo in kje sta osebi, ki ju Velika Britanija obtožuje marčevskega napada na bivšega dvojnega agenta Sergeja Skripala v angleškem Salisburyju, vendar v nasprotju z uradnim Londonom zanika, da sta pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU. Po besedah predsednika Vladimirja Putina sta omenjena Rusa civilista in v preteklosti nista prišla navzkriž z zakonom.

Britanske oblasti so prejšnji teden sporočile, da sta za napad na Skripala in njegovo hči Julijo z živčnim strupom novičok osumljeni približno štirideset let stari osebi, ki sta dva dni pred napadom vstopili na Otok na londonskem letališču Gatwick z ruskima potnima listoma pod imenoma Aleksander Petrov in Ruslan Boširov. Varnostne kamere so ju ujele med gibanjem v Salisburyju v času napada. Uradni London je zatrdil, da ima dovolj dokazov za njuno obsodbo, da pa sta imeni verjetno izmišljeni. Trdi tudi, da je ukaz za napad prišel iz Kremlja.

V javnost morda prihodnji teden

»Seveda smo preverili, za koga gre. Vemo, kdo sta, našli smo ju. Upam, da bosta kmalu javno spregovorila o sebi, to bi bilo za vse najbolje. Nič posebnega in kaznivega nismo našli o njiju, to vam lahko zagotovim. Sta civilista. Kmalu bosta prišla k vam, množičnim medijem,« je na vzhodnem gospodarskem forumu v Vladivostoku dejal Putin, ki po navedbah Kremlja z omenjenima ni osebno govoril.

Ruska državna televizija je kasneje poročala, da je v njeno uredništvo poklical Petrov in dejal, da bo morda prihodnji teden javno spregovoril o tem, ali je imel kakšno vlogo pri zastrupitvi, po kateri so se še poslabšali odnosi med Rusijo in Zahodom in zaradi katere so v zahodnih državah odločili za najštevilčnejši izgon ruskih diplomatov po hladni vojni. Moskva, ki vpletenost v zastrupitev ves čas odločno zanika, je ukrepala recipročno.

Petrov naj bi že pred tem v pogovoru z neimenovanim ruskim novinarjem dejal, da v London ni potoval na skrivaj in ne z namenom zastrupitve Skripala, je poročala televizija Rusija-24. Nečakinja Sergeja Skripala Viktorija pa je dejala, da Petrov v resnici ni prav nič podoben osebi na fotografiji, ki jo je objavila britanska vlada (medtem ko naj bi Boširov bil). To naj bi izvedela od virov, ki jih ni imenovala.

Zaposlen v strateškem farmacevtskem podjetju

Rusija-24 je še poročala, da je Petrov zaposlen v sibirskem mestu Tomsk v farmacevtskem podjetju Virion, ki je del skupine Microgen. Podjetje Virion je nastalo iz leta 1904 ustanovljenega inštituta za bakteriologijo, ki se je razvil v vodilno vzhodnorusko ustanovo za cepiva in serume. Skupina Microgen pa je nastala leta 2003 z združitvijo štirinajstih različnih entitet, tudi Viriona. Je tretje največje rusko farmacevtsko podjetje in sodi pod rusko ministrstvo za zdravstvo. Podjetje ima poseben status, štejejo ga za strateško pomembno za državno varnost, nad njim pa naj bi bedela ruska vlada, celo sam premier. Ali so tudi to povezave, na podlagi katerih London sklepa, da so napad osebno ukazali na najvišjih ravneh ruske oblasti, še ni jasno. Iz izjav britanske premierke Therese May je prej mogoče sklepati, da so do teh zaključkov prišli na podlagi podatkov, ki jih je navedla, namreč da sta Rusa pripadnika vojaške obveščevalne službe in da gotovo nista ukrepala na lastno pest.

Vsekakor bo zgodba dobila novo poglavje, če Petrov res stopi pred kamere. In ne bo zadnje.