Afera Skripal je dobila novo razsežnost. Britanske oblasti so objavile fotografiji osumljencev, ki naj bi marca v angleškem Salisburyju z živčnim strupom novičok zastrupila nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo. Osumljenca sta okoli štirideset let stara ruska državljana. V Britanijo sta dopotovala in iz nje odpotovala z ruskima potnima listoma kot Aleksander Petrov in Ruslan Boširov. Scotland Yard in britansko državno tožilstvo, ki sodita, da imata dovolj dokazov za njuno obsodbo, domnevata, da to nista njuni resnični imeni. Otoška vlada po besedah premierke Therese May, ki jih je izrekla danes v parlamentu, ocenjuje, da sta pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU – kot je bil Sergej Skripal, ki je bil dvojni vohun, saj je sodeloval z britansko obveščevalno službo MI6, pristojno za vohunjenje v tujini. Mayeva je v parlamentu dodala politično težo identifikaciji osumljencev, rekoč, da so njun napad z novičkom »skoraj zanesljivo odobrili na ruski visoki državni ravni«.

Odkril ju je veliki brat

Tožilstvo ne bo zahtevalo izročitve, ker Britanija  z Rusijo ni nikoli sklenila sporazuma o izročitvi. Je pa pridobilo evropski nalog za prijetje, kar pomeni, da ju morajo aretirati in Britaniji izročiti vse podpisnice, med katerimi je tudi Slovenija, če bi se pojavila na njihovem ozemlju.

Identificirali so ju s pomočjo »velikega brata«, varnostnih kamer, s katerimi je Britanija posejana bolj kot katera koli druga država na svetu, kar mnogim Otočanom ni prav, čeravno z njihovo pomočjo odkrijejo veliko hudodelcev. Kamere so ju najprej posnele, ko sta 2. marca iz Moskve dopotovala na letališče Gatwick, potem v hotelu v vzhodnem Londonu, 3. in 4. marca (dan, ko so Skripala in hčerko našli nezavestna v lokalnem parku) pa na železniški postaji v Salisburyju, kjer naj bi z živčnim strupom novičok, skritem v steklenički za parfum s prirejenim razpršilom, zelo verjetno zastrupila vhodna vrata Skripalovega doma. Z njunim novičokom se nista zastrupila samo oče in hči Skripal, ampak tudi prvi policist, ki jima je priskočil na pomoč, nekaj mesecev kasneje pa po spletu nesrečnih naključij še angleški par v deset kilometrov oddaljenem mestu Amesbury, ko je našel v smeteh odvrženo stekleničko in jo odnesel domov. Ženska je devet dni kasneje v bolnišnici umrla, moški pa je okreval in bolnišnico zapustil tri tedne kasneje. Njena smrt je opozorila, kako dolgo je novičok nevaren – britanska policija trdi, da še šestdeset let po tistem, ko ni več v nepropustnem okolju.

Ruski provladni mediji so se na identifikacijo osumljencev odzvali s sarkazmom in norčevanjem. Zunanje ministrstvo trdi, da mu imeni ne fotografiji osumljencev ne pomenita nič, britanska vlada pa upa, da bo zdaj njena zahteva po dodatnih sankcijah proti Rusiji pridobila politično  težo.