V svetu tenisa še vedno močno odmeva obnašanje Williamsove, ki je v drugem nizu po opominu portugalskega sodnika Carlosa Ramosa zaradi nedovoljene pomoči trenerja izgubila živce. Zato si je prislužila še dva opomina, saj je po izgubljeni igri na svoj servis pri 3:4 zlomila lopar, zatem pa je sodnika zaradi njegove odločitve, da sankcionira nedovoljeno pomoč trenerja, zmerjala z lažnivcem in tatom.

Pri tretjem opominu je Američanka avtomatično izgubila igro, njeno obnašanje v zaključku dvoboja pa je skoraj popolnoma zasenčilo zmago njene nasprotnice, 20-letne Japonke Naomi Osaka. Ta je z osvojitvijo prvega naslova na turnirjih velike četverice potrdila status vzhajajoče zvezde ženskega tenisa, Williamsovi pa tako preprečila osvojitev 24. naslova za grand slam.

Po koncu finala se organizatorji sprva niso jasno postavili na stran Ramosa, nekateri so celo pritrjevali Williamsovi, da je šlo za prikriti seksizem, zaradi česar je po poročanju The Timesa zdaj nezadovoljnih vse več sodnikov. Neimenovani sodnik je za časnik dejal, da v sodniških vrstah vse bolj prevladuje mnenje, da USTA v številnih primerih, tudi v Ramosovem, v New Yorku ni ustrezno zaščitila sodnikov.

Zavračali bi tekme, na katerih nastopa Williamsova

Kot piše časnik, se sodniki zdaj pogovarjajo o načinih za zaščito svojega poklica. Med možnimi ukrepi naj bi resno razmišljali o možnosti, da bi zavračali dodelitev tekem, na katerih nastopa Williamsova, vse dokler se Američanka Ramosu ne opraviči.

Podporo Portugalcu je sicer izrekla Mednarodna teniška zveza (ITF), ki je v izjavi v ponedeljek ocenila, da so bile njegove odločitve »skladne s pravili, kar potrjuje tudi dejstvo, da so organizatorji Williamsovo finančno kaznovali za vse tri kršitve«. Williamsovi so naložili kazen 17.000 dolarjev.

S takšno oceno Carlosovega dela pa se ni strinjal direktor svetovnega ženskega teniškega združenja WTA Steve Simon, ki po finalu dejal, da bi Portugalec ravnal drugače, če bi mu nasproti stal moški igralec. Podobno je v svojih izjavah ocenila tudi direktorica USTA Katrina Adams, ko je dejala, da moški teniški igralci »pogosto nadlegujejo sodnike med odmori, pa se nič ne zgodi«.

Drugačnega mnenja pa je legenda ženskega tenisa in velika borka za enakopravnost med spoloma Martina Navratilova, ki je za New York Times zapisala, da četudi obstajajo razlike med sodniško obravnavo moških in žensk na teniških igriščih, to nikakor ne opravičuje obnašanje Williamsove v finalu.