Naomi Osaka je hit letošnjega OP ZDA v tenisu. Pot dvajsetletne Japonke na poti do finala je osupljiva. Izgubila je le niz, ko je bila v osmini finala s 6:3, 2:6, 6:4 boljša od Belorusinje Arine Sabalenko. Na poti do največjega uspeha, uvrstitve v finale zadnjega letošnjega turnirja največje četverice, je bila po vrsti boljša od Nemke Laure Siegemund s 6:3, 6:2, naturalizirane Izraelke Julie Gluško s 6:2, 6:0, Belorusinje Aliaksandre Sasnovič s 6:0, 6:0, Ukrajinke Lesie Curenko s 6:1, 6:1 in Američanke Madison Keys s 6:2, 6:4.

Naomi Osaka se je rodila v Osaki. Oče Leonard Max Francois je doma s Haitija, mama Tamaki Osaka je Japonka. Pri treh letih se je družina preselila na Long Island, kjer je živel oče, preden se je vpisal na newyorško univerzo. Dve leti pozneje se je družina preselila na Florido v Fort Lauderdale. »V New Yorku se počutim domače. Vsakokrat, ko ga obiščem, se spomnim otroških let. Zanimivi občutki,« pravi Naomi Osaka, ki je bila v polfinalu boljša od lanske finalistke Madisom Keys in se ji je hkrati maščevala za poraz na OP ZDA pred dvema letoma. Naomi Osaka je navdušila predvsem v ključnih trenutkih dvoboja, saj je rešila vseh trinajst priložnosti tekmice za odvzem servisa, izkoristila pa je tri od štirih. »Menim, da sem napredovala predvsem pri psihološki pripravi. Znam se osredotočati na vsako točko posebej,« odgovarja junakinja New Yorka.

Uspehe Naomi Osaka slavijo na Japonskem. Športni teniški mejniki prihajajo ob pravem času, saj Japonsko v zadnjih mesecih pestijo naravne katastrofe. Poleg Naomi Osaka je v New Yorku sočasno navduševal Kei Nišikori. Pred Naomi Osaka sta se dve Japonki uvrstili v polfinale turnirjev največje četverice (Kazuko Savamacu in Kimiko Date), a nobena od njiju se ni uvrstila v veliki finale. Poleg tega sta obe omenjeni igralki največje uspehe dosegli, ko se Naomi Osaka še ni rodila.

Druga finalistka OP ZDA je pričakovana, čeprav je bila šele 17. nosilka. Serena Willams se je devetič uvrstila v finale OP ZDA, potem ko je Anastasiji Sevastovi odčitala teniško lekcijo. Latvijka je sicer v prvem nizu povedla z 2:0, nato pa dobila le še eno igro. Američanka bo nastopila v 31. finalu turnirjev največje četverice, v katerem bo favoritinja za nov uspeh. Zadnji finale pred slabima dvema mesecema je v Wimbledonu izgubila proti Nemki Angelique Kerber, zato bo jutri ob 22. uri še bolj »našpičena«. »Ves čas poudarjam, da sem hvaležna vsakokrat, ko stopim na igrišče. Potem ko sem lani zaradi nosečnosti izpustila turnir, si niti v najlepših sanjah nisem predstavljala, da se bom kdaj uvrstila v finale. Ne glede na to, kako se bo končal zadnji dvoboj, bom še naprej hvaležna,« odgovarja 36-letna Serena Williams, ki bi se v primeru sedme turnirske zmage v New Yorku na vrhu večne lestvice s 24. zmago na turnirjih za grand slam izenačila z Margaret Court.