Nekdanji vodja mariborskih Viol in obsojeni zaradi poskusa umora Andrej Šiško je danes paradiral pred spomenikom Rudolfa Maistra v Mariboru, salutiral in položil svojo desno dlan na srce. Če je pred tem trdil, da je bila njegova »štajerska varda« oborožena, zdaj pravi, da gre le za imitacije orožja in da je bilo vse skupaj le provokacija. Po besedah njegovega odvetnika Viktorja Osima je podobno govoril tudi pred preiskovalnim sodnikom. Ali je lagal prej ali laže zdaj, bo pokazal čas, Osim pa nam je danes popoldne povedal, da odločitve izvenobravnavnega senata, ki mora odločiti o morebitnem Šiškovem priporu, še ni prejel.

Meni, da ni dokazov

»Nimamo nobenega namena, da bi kogar koli rušili, niti z orožjem niti drugače,« je danes po poročanju STA zatrdil Šiško in dodal, da proti njemu nimajo nobenega dokaza. Čeprav je svoje dejavnosti označil za provokacijo, bo pri svoji nekakšni paravojaški enoti očitno še vedno vztrajal. »Svobodni ljudje smo se odločili, da bomo naredili prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi 'dežele Štajerske'. Imamo vso pravico do tega,« pravi Šiško in meni, da s svojimi dejanji nikogar ne poziva k nasilju in ne ščuva, temveč se le »strogo drži« ustave.

Ustava Republike Slovenije sicer v svojem 124. členu narekuje: »Vrsto, obseg in organizacijo obrambe nedotakljivosti in celovitosti državnega ozemlja ureja zakon, ki ga sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev. Izvajanje obrambe nadzoruje državni zbor. Pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja.« O zasebnih paravojaških enotah, kakršna je Šiškova, ustava ne govori.

Zahtevna pravna vprašanja

Do epiloga preiskave vzpostavitve in namenov štajerske varde bo, kot kaže, minilo še nekaj časa. Pravni strokovnjaki so si enotni, da bo dokazovanje kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, kot je pregon sprva zastavilo mariborsko tožilstvo, izjemno zahtevno, če preiskovalci ne bodo našli konkretnih materialnih dokazov. Zgolj Šiškove izjave za medije po mnenju pravnikov še zdaleč ne bodo dovolj.

Če izvenobravnavni senat ugodi tožilstvu, se Šiško lahko pritoži še na višje sodišče, v nasprotnem primeru pa je odločitev senata dokončna.

V vsakem primeru se tožilstvo še lahko odloči, da zahteva sodno preiskavo ali vloži neposredno obtožbo, če oceni, da gre za kaznivo dejanje. Tožilstvo prav tako ni vezano na vztrajanje pri kaznivem dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.