Srbski teniški igralec Novak Đoković je tretjič v karieri osvojil dvojček Wimbledon-OP ZDA. V finalu v New Yorku je po zmagi s 6:3, 7:6 (4), 6:3 nad Argentincem Juanom Martinom del Potrom osvojil 14. zmago na turnirjih največje četverice. Kot v ženski konkurenci Japonka Naomi Osaka je tudi Đoković prejel ček v višini 3,8 milijona ameriških dolarjev, kar je sto tisočakov več, kot sta lani zaslužila Španec Rafael Nadal in Američanka Sloane Stephens.

Zanimivo je, da so bile v finalu v vseh treh nizih ključne osme igre. Đoković je v prvem in tretjem nizu del Potru vzel servis ter s svojo dobljeno igro potrdil niz in dvoboj. Na drugi strani podoben podvig ni uspel Argentincu, ki je imel v osmi igri drugega niza tri žogice za odvzem servisa, Srb pa je dobil igro po 20 minutah. Statistika dvoboja razkriva, da je bil Đoković malenkost boljši v večini teniških prvin in da se je zasluženo veselil tretje zmage v New Yorku. Njegova bilanca finalnih dvobojev na OP ZDA ostaja negativna, saj je pet finalnih dvobojev izgubil. Na drugi strani se je del Potro drugič uvrstil v finale turnirja največje četverice. Pred devetimi leti je v finalu OP ZDA presenetil Rogerja Federerja, letos Đokovića pač ne.

S štirinajsto zmago na najprestižnejših turnirjih se je Đoković na seznamu najuspešnejših teniških igralcev izenačil z Američanom Petom Samprasom. Uspešnejša sta še Rafael Nadal s sedemnajstimi in Roger Federer z dvajsetimi zmagami. Podatek, ki kaže, da je moški tenis v zadnjem desetletju najzanimivejši doslej. »Pete Sampras je bil moj idol v otroštvu. Spominjam se, kako sem spremljal njegovo prvo wimbledonsko lovoriko. Lepo je biti z ramo ob rami z idolom,« je komentiral Novak Đoković.

Potem ko je bil letošnji turnir v New Yorku eden najbolj vročih in vlažnih v zgodovini, je bil finalni dan deževen. Organizatorji so pokrili streho stadiona Arthur Ashe, tako da je bilo ozračje zelo glasno. Precej več navijačev je imel del Potro, ki so večino dvoboja svojega junaka spodbujali z navijaško parolo: »Ole, ole, ole, ole, Delpo, Delpo…« Đoković se je sicer med dvobojem razjezil na navijače, jim pokazal, naj bodo tiho, po osvojeni lovoriki pa povedal: »Moj vzdevek je Nole. Ves čas sem si predstavljal, da navijajo zame: 'Nole, Nole…'«

Najuspešnejši srbski športnik je sezono največjih turnirjev sklenil z dvema zmagama, medtem ko sta njegova največja tekmeca Rafael Nadal in Roger Federer osvojila vsak po eno lovoriko. Po poškodbi komolca se je vrnil na vrh najmočnejši. »Nočem preveč razmišljati o težkem obdobju. Še težjega je imel del Potro, ki je doživel tri operacije. Menim, da je to sporočilo ljudem, ki doživijo težke čase, naj ne obupajo, temveč naj verjamejo vase. Trenutno sem v odlični formi in zdajšnjo igro želim še nadgraditi,« odgovarja Đoković, ki se je s turnirsko zmago v New Yorku povzpel na prvo mesto večne lestvice največjih teniških zaslužkarjev. S 119 milijoni ameriških dolarjev je vnovič prehitel Rogerja Federerja.