Prvi igralec sveta in branilec naslova Nadal, ki si je moral dvakrat prevezati desno koleno, je z obrazom, spačenim od bolečin predčasno končal US Open. Po dveh urah igre je predal dvoboj proti Del Potru pri izidu 7:6 (3), 6:2 za Argentinca.

Dvaintridesetletni Španec je odigral maratonski četrtfinale, ki se je končal ob 2. uri zjutraj in je trajal skoraj pet ur. Ta boj proti Dominicu Thiemu je očitno pustil posledice, saj vse od začetka polfinalnega dvoboja ni našel svoje igre. Kmalu je postalo jasno, da igra v bolečinah.

Nadal je zaprosil za dva zdravniška premora, da so mu oskrbeli desno koleno, medtem ko se mu je obraz pačil od bolečin, ko mu je trener povijal nogo malo pod sklepom. Po malo več kot dveh urah igre pred 23.000 gledalci je končno odnehal, objel Del Potra, s katerim sta mirno klepetala nekaj minut. »Lahko si mislite, kako težko mi je bilo reči: 'na svidenje', preden se je dvoboj končal, a enkrat pride čas, ko je treba sprejeti odločitev. Proti koncu to ni bil več teniški dvoboj,« je dejal Nadal na novinarski konferenci. Ko je predal dvoboj, ga je množica divje pospremila z bučnim aplavzom, a utihnila, ko je Del Potro dejal, da ni želel na takšen način napredovati v finale.

Žalosten za Rafo, a vesel za finale

»Rad igram proti Rafi (Rafael Nadal, op. STA), ker je največji borec v tem športu. Ni mi všeč, da ga vidim trpeti na igrišču kot danes. Žalosten sem zanj, a obenem sem seveda vesel, da bom nastopil v finalu,« je dejal tretji igralec sveta Del Potro in dodal, da je že ob začetku drugega niza opazil, da se tekmec spopada z bolečinami. »Skušal sem se osredotočiti na svojo igro. A seveda sem opazil, da ima Rafa bolečine. Rekel sem si, da moram ostati zbran. V takšnih primerih nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo,« je še dejal Del Potro, ki bo konec meseca dopolnil 30 let.

Medtem pa je Đoković, ki vse od začetka turnirja močno toži nad vročino in veliko vlažnostjo na igriščih Flushing Meadowsa, po manj kot dveh urah in pol ugnal Japonca Keija Nishikorija, finalista iz leta 2014. Srbski igralec je prikazal skoraj popoln tenis in je za zmago s 6:3, 6:4, 6:4 potreboval le dve uri in 22 minut. V njunih medsebojnih obračunih je zdaj 15:2 za Đokovića. »Počutil sem se odlično. Mislim, da sem že od vsega začetka stopil na igrišče in pokazal močan tenis,« je dejal šesti nosilec, ki bo v nedeljo igral za svoj tretji naslov v New Yorku, skupno pa za 14. zmago na turnirjih velike četverice.

Enaintridesetletnik, ki je lani pol leta prisilno počival zaradi poškodbe komolca, na lanskem OP ZDA ni igral, letos pa je uprizoril veliko vrnitev. Sprva je šlo počasi, nato pa je po zmagah v Wimbledonu in Cincinnatiju prišel že na šesto mesto svetovne lestvice. Đoković je v New Yorku zmagal v letih 2011 in 2015, obakrat pa je pred tem osvojil tudi Wimbledon.